Întâlnirea preoților, dascălilor și primarilor din Aciliu, județul Sibiu

1095

În Parohia Aciliu, județul Sibiu, a avut loc sâmbătă, 9 noiembrie, întâlnirea cu preoții care au păstorit de-a lungul timpului credincioșii din satul sibian, întâlnirea cadrelor didactice care au predat în Școala Gimnazială de aici în perioada 1970- 1985, întâlnirea cu primarii care au condus Primăria Săliște și întâlnirea cu fiii satului. Evenimentul a făcut parte din manifestările din cadrul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

Sărbătoarea a început în fața Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Aciliu, ctitorie a Episcopului Nicolae Ivan, fiu al satului, unde oaspeții au fost întâmpinați de Junii satului. Toți au participat la slujba Utreniei și la Sfânta Liturghie oficiată de preotul paroh de la Aciliu, Florin-George Radu, organizatorul acestui eveniment, împreună cu preotul pensionar Ioan Teșa, fiu al satului, preotul pensionar Mircea Damian, preotul pensionar Ioan Peană, preotul Gabriel Ciochină de la Parohia Gusu, județul Sibiu și alți preoți slujitori la bisericile din împrejurimile orașului Săliște: părintele Ioan Claudiu Teșa, părintele Nicolae Bădilă și părintele Nicolae Oprișiu.

După cuvântul de învățătură rostit de preotul paroh Florin-George Radu, au urmat alocuțiunile preoților care au slujit la biserica din Aciliu, apoi  a celor care au fost invitați să participe la această sărbătoare a satului Aciliu. Primarul orașului Săliște, Horațiu Dumitru Răcuciu, a adus mulțumiri și felicitări preotului paroh Florin-George Radu pentru toată activitatea pe care o desfășoară în slujba Bisericii noastre și pentru implicarea sa în toate activitățile  cultural-sociale și administrativ -gospodărești din Parohia Aciliu și nu numai.

Fostul primar de la Săliște, dr. ec. Dumitru -Teodor Banciu și-a exprimat bucuria reîntâlnirii cu cetățenii satului Aciliu, apreciind activitatea preotului paroh și totodată  îndemnându-i pe acileni să rămână mereu așa cum au fost și sunt acum, adică harnici, credincioși și buni păstrători ai tradițiilor strămoșești. De asemenea, domnul Ilie Hanzu a amintit în cuvântul său realizările din perioada în care a fost la conducerea Primăriei Săliște.

Diplome de cinstire și de excelență

Alocuțiuni au fost rostite și de învățătorii și profesorii care s-au întors în sat după 40 de ani. Printre cadrele didactice prezent la acest moment festiv s-a numărat și fostul director al Școlii Gimnaziale din Aciliu, domnul Vasile Crișan care a ținut să evidențieze frumusețea satului Aciliu, dragostea pentru carte a celor care au fost elevi ai școlii din sat și totodată bunătatea și omenia acilenilor care au stiut și știu în continuare să-și promoveze valorile și să-și apere obiceiurile strămoșești. Dintre educatorii, învățătorii și profesorii Școlii din Aciliu prezenți la această sărbătoare amintim pe Cristina Istrate, Ioan Iuga- fiu al satului, Ana Lupu, Elena Gîrbovean, Aurelia Oțoiu, Georgeta Dobrotă,  Carmen Ghiorghie,  Maria Suciu – fiică a satului. Toți și-au exprimat bucuria reîntâlnirii cu foștii elevi și cu părinții acestora.

Directorul  Liceului Tehnologic „Ioan Lupaș” din orașul Săliște, prof. Marius Boromiz a evidențiat personalitatea celui care a fost luptător împotriva Uniației, Ioan Avramovici „Popa Ioan din Aciliu”- fiu al a satului și totodată a scos în evidență implicarea acilenilor  la Marea Unire de la 1918, subliniind faptul că 62 de acileni întorși din război sub conducerea vrednicului de pomenire  prof. Ioan Vulcuțiu, fiu al satului, au făcut partea din Garda Națională, însărcinați cu paza trenului regal și a gării din Alba Iulia.

La sfârșitul alocuțiunilor, preotul paroh Florin-George Radu a oferit preoților, învățătorilor și primarilor diplome de aleasă cinstire și diplome de excelență.

 În curtea bisericii din Aciliu a fost organizată și o expoziție de fotografie realizată de copiii din sat cu titlul  „Ce frumos este satul meu” .

 În fața bisericii toți cei prezenți au gustat din produse tradiționale, iar Junii satului au stors struguri și au oferit tuturor câte un pahar de must în amintirea vremurilor de altădată.

 Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească la Căminul Cultural și cu un spectacol folcloric susținut de tânăra interpretă de muzică populară Andreea Vulcu, fiică a satului, ajutată de membrii formației din care fac parte Mihai Vulcu și Ovidiu Muntean. A urmat apoi Melania Gâjulete, o altă tânără interpretă de muzică populară care a încântat și ea cu frumoasele cântece din folclorul românesc pe toți acilenii prezenți la această sărbătoare de mare bucurie a satului lor.