IPS Laurenţiu a conferenţiat la Biserica „Înălţarea Domnului” din Sibiu

1160

 

Sute de credincioşi au participat ieri, 23 martie, la manifestările culturale şi duhovniceşti de la Biserica “Înălţarea Domnului” şi “Sfântului Nicolae” din Sibiu. Seria întâlnirilor duhovniceşti de la biserica sibiană a fost deschisă de conferinţa IPS Mitropolit Laurenţiu, care a fost precedată de lansarea Proiectului “Pune preţ pe carte!” din cadrul Programului Educaţional Naţional “Viaţa la Pozitiv” şi de lansarea volumului “Din exilul păcatului la Masa Împărăţiei. Călătorie cu Hristos spre Postul Mare”.

Întâlnirea  a debutat cu prezentarea Proiectului “Pune preţ pe carte!”, realizat în parteneriat cu Colegiul Tehnic “Independenţa” din Sibiu, şi în colaborare cu Arhiepiscopia Sibiului şi mai multe parohii şi şcoli din oraş. În acest an şcolar, Programul Educaţional „Viaţa la pozitiv”a ajuns la a cincea ediţie, iar Proiectul „Pune preţ pe carte!” este unul dintre cele 25 de proiecte din cadrul programului, după cum a spus fondatorul “Viaţa la pozitiv”, Cosmin Chelcea.

În cuvântul din debutul întâlnirii, directoarea Colegiului Tehnic “Independenţa”, prof. Mirela Hanea a subliniat importanţa acestui proiect pentru elevii proveniţi din familii cu posibilităţi material reduse. În prezidiu s-au mai aflat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa şi parohul Achim Băcilă.

Prezentarea cărţii scrise de IPS Mitropolit Laurenţiu a fost făcută de consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, care a subliniat profunzimea teologică a conţinutului exprimat pe înţelesul oricărui cititor.

IPS Mitropolit Laurenţiu  a explicat pe larg drumul pregătitor pe care îl facem în cadrul Bisericii pentru intrarea în Postul Mare. Părintele Mitropolit a subliniat în cuvânt rolul pe care îl are predicatorul în zilele noastre.

“O explicare a unei pericope biblice este foarte concentrată. Am urmărit scopul de a oferi preoţilor mai multe variante de predici, pe care să le aleagă şi să le predea dumnevoastră. Întâi de toate, cel care vorbeşte trebuie să-şi vorbească lui. Dacă nu poţi să-ţi transferi cuvântul şi să ţi-l explici, să-l pătrunzi cu mintea şi unde nu mai pătrunde mintea, să-l explici prin credinţa venită de sus, nu ai cum să îl transmiţi altcuiva, pentru că nu convingi. Predicile noastre nu sunt doar nişte descrieri ale unor evenimente reale din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos, minunile săvârşite de El sau momentele prin care a trecut. Ele sunt nişte mărturisiri, nişte certificări ale unor lucruri adevărate şi aceasta o urmărim acum, să-L vestim pe Hristos într-o lume tulburată şi dezorientată, o lume care caută şi nu ştie finalitatea căutată”, a spus ierarhul.

 

Cărţi pentru elevii defavorizaţi social

La finalul serii, IPS Mitropolit Laurenţiu a donat mai multe cărţi din ultimele apariţii de la Editura “Andreiana” pentru elevii proveniţi din familii fără posibilităţi materiale. De asemenea, elevii prezenţi la întâlnirea de la Biserica “Înălţarea Domnului” şi “Sfântului Nicolae” din Sibiu au donat cărţi pentru colegii lor dornici să citească, dar care nu au această posibilitate.

La fiecare seară duhovnicească de la biserica sibiană, toţi cei care doresc să-i ajute pe aceşti copii au posibilitatea să doneze cărţi, puse în mod simbolic într-un ghiozdan de mari dimensiuni, în culorile drapelului naţional.

Autor: Ştefan Mărculeţ