IPS Laurențiu a liturghisit în paraclisul episcopal din Sfântu Gheorghe, Covasna

749

În Duminica a 22-a după Rusalii, comunitatea ortodoxă română din Municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, a trăit momente de înălțare duhovnicească. Un sobor de arhierei condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a binecuvântat lucrările de reînnoire a Catedralei Paraclis Episcopal „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din oraș. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitul Timotei, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. De asemenea, între oaspeții de seamă s-au numărat și Excelența sa, domnul George Ivașcu, Ministrul Culturii, domnul Sebastian Cucu, Prefectul Județului Covasna și domnul Antal Arpad, Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe.

Binecuvântare și jertfă

După binecuvântarea lucrărilor de reînnoire a urmat Sfânta Liturghie arhierească. În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a îndemnat credincioșii prezenți în număr mare la slujba religioasă să înmulțească virtuțile care duc sufletele în sânul Părintelui Avraam. A încurajat comunitatea euharistică la păstrarea identității de credință și de neam.

La sfârșit, PS Episcop Andrei a prezentat istoricul greu încercatei Catedrale din Sfântu Gheorghe. „Construită în stil brâncovenesc, piatra de temelie a fost așezată de vrednicul de pomenire, Mitropolitul Nicoalae Bălan al Ardealului, protopop fiind părintele Aurel Nistor. Odată cu cedarea Ardealului de nord lucrările au fost întrerupte până în anul 1970 când vrednicul Mitropolit Nicolae Mladin îndeamnă clerul și credincioșii din Mitropolia Ardealului, Crișanei și Maramureș să contribuie cu suma de 2% din bugetul fiecărei parohii. Așa s-a realizat construcția acestui edificiu, sub supravegherea protopopului Pompil Dumbravă, iar în 15 Mai 1983 Patriarhul Iustin Moisescu, Mitropolitul Antonie Plămădeală și Episcopii Vicari Roman Ialomițeanul și Lucian Făgărășanul târnosesc această Casă a Tatălui în Arcul Intracarpatic. În anul 2015 Catedrala ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe devine Paraclis Episcopal. S-au început lucrări de renovare a acoperișului și fațadelor exterioare, iar astăzi a fost binecuvântată”, a subliniat ierarhul.

Doamnei preotese Ana Dumbravă, la vârsta de 90 de ani, ierarhul locului i-a acordat o Diplomă de apreciere, iar credincioșii au fost binecuvântați la final de arhierei și soborul slujitor, mulțumindu-le pentru eforturile depuse la renovarea locașului de cult.

Sursa: episcopiacvhr.ro