IPS Laurențiu a liturghisit la Brașov

1375

În a doua duminică a Triodului, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Buna Vestire” din Brașov, locaș de cult aflat în cimitirul din zona Zizin-Uzina 2. Vizita arhierească de la biserica din cimitirul brașovean a venit la șapte ani de la târnosirea locașului de cult și a adus binecuvântare pentru credincioșii din această parte a orașului, veniți în număr mare la liturghia arhierească.

Alături de ierarh s-a aflat un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. prof. dr. Viorel Ioniță, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ.dr. Aurel Pavel, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Săcele, Sorin Șerban, slujitorii bisericii, pr. Marius Gheorghe Aldea și pr. Paul Lupu, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly”, iar numeroși credincioși au primit împărtășirea cu Trupul și sângele Mântuitorului Hristos.

Ridicarea din păcat

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor învățăturile din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a Pildei întoarcerii fiului risipitor, text evanghelic din care înțelegem importanța pocăinței, a hotărârii de a ne schimba viața și de a ne întoarce spre Dumnezeu.

„Nu este suficient să avem conștiința păcatului, să recunoaștem că suntem păcătoși. Trebuie să ne ridicăm din păcat și să mergem spre Dumnezeu, cerând iertare. S-a dus fiul din pildă la tatăl său și s-a hotărât să-i spună că a greșit înaintea sa. Conștiința păcatului și hotărârea de îndreptare au fost temeinicite de smerenie. El n-a cerut tatălui să îl primească din nou ca pe fiul său, ci ca pe o slugă. Și-a recunoscut vina și că a căzut din demnitatea de fiu. Dar niciodată conștiința iubirii părintelui său n-a scăzut din el, știa că tatăl îl va ierta și iată că el a mers spre tatăl său, spre vindecare”, a subliniat ierarhul.

La final, părintele Marius Gheorghe Aldea a fost hirotesit iconom pentru activitatea pastorală și misionară de până acum. Părintele Aldea i-a mulțumit ierarhului pentru vizita pastorală și i-a oferit în dar o icoană.