IPS Laurențiu a liturghisit la Făgăraș

1310

În Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, mulți credincioși din Municipiul Făgăraș, județul Brașov, au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Galați. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, cei doi parohi ai bisericii, părintele Cornel Ursu și părintele Claudiu Păun, precum și alți slujtori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anatoly” din Brașov.

Pocăință și îndreptare

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat pe credincioși să se pregătească pentru intrarea în Postul Mare.

„Pilda Întoarcerii Fiului Risipitor descrie etapele spirituale ale întoarcerii noastre la Dumnezeu prin Taina Spovedaniei. Noi adesea profităm de darurile oferite de Dumnezeu, de acei talanți pe care în loc să-i înmulțim, îi îngropăm și propria noastră ființă, trupul și sufletul nostru, le întinăm. Păcatele ne exilează, ne duc într-un deșert și cu cât ne îndepărtăm mai mult de rânduiala Bisericii, care este o necesitate, suntem duși departe de Dumnezeu. Și pentru că  fiecare în parte avem un fel de exil, un fel de viață îndepărtată, mila lui Dumnezeu și viața sfântă a Bisericii ne îndeamnă acum la o revenire. Putem reveni în casa Împăratului Cerec și putem să ajungem la ospățul Său, la Taina Sfântă a Împărtășaniei”, a subliniat ierarhul.

La final, părintele Cornel Ursu i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitate prin Sfânta Liturghie oficiată într-un locaș de cult sfințit la 1852 de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și care de-a lungul vremii a fost renovat și restaurat. În anul 2014, după refacerea picturii interioare, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit această lucrare, iar anul trecut în luna decembrie a binecuvântat casa mortuară, centrul parohial și o troiță.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine capului Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană și adus spre cinstire la vizita pastorală de la Făgăraș.