IPS Laurențiu a liturghisit la Mănăstirea Robaia, Argeș

777

Pelerini din întreaga ţară şi-au îndreptat paşii duminică, 6 august 2017, către Mănăstirea Robaia din judeţul Argeş, pentru a participa la Sfânta Liturghie de praznicul Schimbării la Faţă a Domnului şi la proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul. Ceremonialul liturgic a fost săvârşit de un sobor din care au făcut parte cinci arhierei ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar la finalul slujbei a fost citit Tomosul de canonizare, a fost prezentată icoana sfântului şi i s-a cântat troparul.

Între hotărârile luate de ierarhii sinodali în şedinţa de lucru din 4-5 iulie 2017 a fost anunţată şi trecerea în rândul sfinţilor a Cuviosului Pafnutie – Pârvu Zugravul, cunoscut în arta bisericească românească sub numele de Pârvu Mutu. Acesta va fi sărbătorit în fiecare an la 7 august, după cum explica Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în şedinţa sinodală ce a hotărât canonizarea: „Acest cuvios părinte a fost un isihast, de aceea am propus ca el să fie trecut în calendar cu ziua de pomenire la 7 august, după Schimbarea la Faţă a Domnului, care este sărbătoarea prin excelenţă a isihaştilor, a celor care s-au nevoit cu rugăciunea inimii. Este pentru noi o mare bucurie să avem un ocrotitor al pictorilor, al iconarilor, care se roagă în ceruri, pentru că această misiune sfântă, de a vesti Evanghelia prin culori, este o lucrare liturgică şi misionară în acelaşi timp”.

Urmând rânduiala Bisericii Ortodoxe, în ajunul proclamării canonizării a fost săvârşită ultima slujbă de Parastas pentru iertarea păcatelor robului lui Dumnezeu Pafnutie – Pârvu, urmând ca de acum încolo el să fie invocat drept mijlocitor al nostru înaintea tronului Preasfintei Treimi. La Mănăstirea Robaia, slujba a fost oficiată sâmbătă de un sobor de slujitori aflat sub protia Preasfinţitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului.

A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Altarul de vară din incinta aşezământului monahal unde şi-a încheiat viaţa călugărul Pafnutie – Pârvu de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria. Din soborul de slujitori au mai făcut parte arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, şi arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului carte de cult din cadrul Editurilor Patriarhiei Române. La slujbă au participat preoţi din eparhie însoţiţi de credincioşi din parohii, reprezentanţi au autorităţilor locale şi de stat şi pelerini din întreaga ţară.

După citirea pericopei evanghelice în care se relatează momentul Schimbării la Faţă a Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a rostit un cuvânt de învăţătură în care a prezentat semnificaţiile duhovniceşti ale acestui praznic împărătesc: „Sărbătoarea de astăzi ne lasă să întrezărim printr-o rază nepricepută de ochii noştri cei omeneşti – dar întrucâtva dorită şi de ochii şi de mintea, dar mai ales de inima noastră – raza spre lumina cea neînserată care este lumina vieţii veşnice. Şi această strălucire a slavei s-a arătat în chip văzut într-un loc anume, în Ţara Sfântă, cu şase zile înainte de Pătimirile Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în Galileea, pe Muntele Taborului”.

La finalul slujbei a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul. Tomosul sinodal de proclamare a canonizării a fost prezentat pleromei de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria. Astfel s-a adus la cunoştinţa preacucernicului cler, cinului monahal şi drepmăritorilor creştini ca de acum înainte şi până în veac să se numere între sfinţii Bisericii şi să fie cinstit cu numele Cuviosul Pafnutie – Pârvu Zugravul, statornicindu-se înscrierea sa în sinaxar, în cărţile de cult şi în calendarul bisericesc cu data de prăznuire la 7 august. Îndată după citirea Tomosului sinodal a fost intonat troparul sfântului, după care ierarhii sinodali au prezentat poporului icoana sa.

În continuare, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a vorbit despre lucrarea Bisericii de recunoaştere a sfinţeniei celor aleşi de Dumnezeu să-I fie apropiaţi, casnici şi prieteni: „Iată-ne astăzi în acest loc minunat, urcând pe un Tabor al neamului nostru, acasă la cel care s-a ostenit în această mănăstire şi a fost descoperit de Dumnezeu a fi unul dintre aleşii lui, nevoitorul Pârvu Pafnutie Zugravul. Din încredinţarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care este prezent aici cu noi prin tot ceea ce a făcut şi face pentru rânduirea acestei sărbători, am venit să împlinim această datorie, această lucrare a Bisericii care are mai multe etape. Prima etapă a fost cercetarea vieţii celui care a fost ales de Dumnezeu. A doua lucrare a fost recunoaşterea şi emiterea Tomosului sinodal iscălit de toţi ierarhii membri ai Sfântului Sinod. A treia etapă, care împlineşte această lucrare a Bisericii, este proclamarea solemnă a canonizării, actul canonic oficial care determină momentul din care personalitatea recunoscută de Biserică a fi în rândul sfinţilor să fie cinstită şi pomenită”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a transmis mulţumiri Patriarhului României pentru delegarea Mitropolitului Ardealului la proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul. Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre viaţa pictorului Pârvu Mutu şi retragerea acestuia în liniştea oferită de munţii ce străjuiesc vatra monahală de la Robaia, de unde s-a mutat la cereştile locaşuri ca monah cu numele Pafnutie. De asemenea, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a prezentat o replică a icoanei Sfintei Treimi – filoxenia avraamică, zugrăvită de Pârvu Mutu la Mănăstirea Sinaia, pe care credincioşii au avut prilejul să o cinstească după slujbă.
Constantin Oancea, primarul comunei Muşeteşti din judeţul Argeş, în raza căreia se află Mănăstirea Robaia, a prezentat hotărârile Consiliului Local de acordare a titlului de cetăţean de onoare Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, precum şi a diplomei de merit stavroforei Siluana Teculescu, stareţa aşezământului monahal.

Sărbătoarea continuă astăzi la Mănăstirea Robaia cu săvârşirea Sfintei Liturghii în cinstea Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul, prăznuit pentru prima dată de Biserica noastră în ziua rânduită lui spre pomenire.

Sursa: Ziarul Lumina