IPS Laurențiu a liturghisit la Parohia “Sfânta Cruce” Torino II, Italia

1317

Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci a fost prilej de însemnată bucurie pentru parohia din Torino cu hramul acestui mare praznic împărătesc, datorită prezenţei în mijlocul comunităţii a Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Înaltpreasfinţia sa a oficiat Sfânta Liturghie alături de părintele protopop Lucian Roşu, părintele Gabriel Burcescu, părintele Iustin Androne şi diaconul Vasile Istina, într-o atmosferă solemnă, încărcată de emoţie duhovnicească. Răspunsurile la strană au fost date de membrii grupurilor Dynamis şi Anghelos.

În cuvântul de învăţătură IPS Laurenţiu a vorbit despre însemnătatea praznicului Înălţării Sfintei Cruci, praznic cuprins între două duminici, ceea ce îl plasează în rangul marilor sărbători ale anului liturgic. Părintele Mitropolit a vorbit apoi despre Crucea lui Hristos ca semn al tainei împăcării omului cu Dumnezeu, afirmând că “împăcarea, care este acelaşi lucru cu dragostea de oameni a lui Dumnezeu, este strâns legată de jertfa Mântuitorului, pentru că prin Cruce Hristos a biruit diavolul, păcatul şi moartea – urmări ale păcatului strămoşesc”. De asemenea, Înaltpreasfinţia sa a amintit printre altele că “omul nu se mântuieşte doar prin faptul că Hristos S-a răstignit, ci, dacă trăieşte în Biserică şi dacă se nevoieşte pentru a se împărtăşi cu sfintele Taine, devine prin harul dumnezeiesc un hristofor – adică un purtător de Hristos”. “Fiţi aproape de Dumnezeu, fiţi aproape unii de alţii, fiţi modele de creştini ortodocşi şi pentru cei de aici şi pentru cei din ţară şi nu uitaţi că indiferent cât de grea ni se pare crucea pe care o purtăm, pe drumul vieţii nu suntem singuri, ci împreună cu Hristos”, a mai spus la finalul cuvântului său Înaltpreasfinția sa.

Părintele protopop Lucian Roşu a mulţumit IPS Laurenţiu în numele întregii comunităţi pentru dragostea părintească arătată prin “binecuvântata de Dumnezeu prezenţă a Inaltpreasfinției voastre în mijlocul nostru şi prin faptul că ne purtaţi în rugăciune mereu”. Părintele Roșu a amintit de asemenea că în anul 2013 Înaltpreasfințitul a dăruit parohiei o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, fapt ce  vădește aceeaşi preţuire şi dragoste părintească.

Sursa: episcopia-italiei.it