IPS Laurenţiu a liturghisit la Roşia, judeţul Sibiu

2546

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Duminica a 21-a după Rusalii în Biserica “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Roşia, Protopopiatul Sibiu. Ierarhul a binecuvântat în cadrul vizitei pastorale lucrările efectuate în ultimii ani la biserica din Roşia prin eforturile comunităţii păstorite de preotul Sergiu Moga. Acoperişul bisericii a fost reparat integral, exteriorul a fost refăcut, iar la interior locaşul de cult a fost dotat cu mobilier nou, centrală termică şi alte lucruri necesare spaţiului liturgic. IPS Mitropolit Laurenţiu a binecuvântat cu apă sfinţită locaşul de cult la exterior şi la interior, iar mai apoi a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu protopopul de Sibiu, Ioan Coşa şi parohul Sergiu Moga. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. Dan Alexandru Streza.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Alexandru-Daniel Cîmpan a fost hirotonit diacon, iar diaconul Ionuţ-Mădălin Vlaicu a fost hirotonit preot pentru Parohia Fântânele, Protopopiatul Sălişte, judeţul Sibiu.

Mesajul Semănătorului

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat locul aparte al Pildei Semănătorului în rândul parabolelor spuse de Mântuitorul Iisus Hristos ucenicilor şi celor care-L ascultau.

“Pilda aceasta este edificatoare pentru fiecare dintre noi. Când venim la biserică şi ascultăm Sfânta Evanghelie şi cuvântul de învăţătură al preotului, trebuie să ne întrebăm ce am învăţat şi la ce mi-ajută cuvântul acesta. Luminată fiind mintea, ştim cum să împlinim cuvântul lui Dumnezeu. Mintea se curăţă întâi, dar în acelaşi timp, pe baza cuvântului pe care noi l-am împlinit, ne aflăm duhovniceşte în Biserică. Altfel, dacă uităm cuvântul, ne apar piedicile, care sunt spinii din pilda de astăzi. De fiecare dată când auzim clopotul, trebuie să ştim că este o chemare sfântă, este Semănătorul aici care transmite un mesaj aici, pentru noi ”, a spus ierarhul.

La final, preotul paroh a fost hirotesit iconom, ca semn de apreciere a activităţii pastoral-misionare, duhovniceşti şi administrative din cei peste zece ani de slujire la Roşia. Părintele Sergiu Moga i-a mulţumit ierarhului pentru bonecuvântrea adusă peste comunitatea din Roşia şi i-a oferit în semn de recunoştinţă o icoană. Consiliul parohial, Adunare parohială, Primăria Roşia şi mai mulţi binefăcători au primit acte de cinstire din partea ierarhului.