IPS Laurențiu a liturghisit la Veseud, județul Sibiu

3689

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica Sfintei Maria Egipteanca în Biserica „Sfânta Parascheva” din Parohia Veseud, Protopopiatul Mediaș, județul Sibiu. Ierarhul a sfințit noua catapeteasmă a locașului de cult și a binecuvântat lucrările interioare făcute în ultima perioadă prin eforturile parohiei, cu sprijinul Primăriei Slimnic și al mai multor binefăcători. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, parohul Iulian Harșan și alți preoți din Sibiu și din alte parohii ale Arhiepiscopiei Sibiului. În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Sebastian Nicolae Ivan a fost hirotonit preot pentru Parohia Luța, Protopopiatul Făgăraș 1, județul Brașov.

Pregătirea ucenicilor

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat pe credincioși să continue pregătirea duhovnicească din perioada postului pentru a întâmpina așa cum se cuvine praznicul Sfintelor Paști.

„Mântuitorul i-a pregătit pe ucenici, așa cum ne pregătește și pe noi, să înțeleagă sensul vieții. Trebuia ca ucenicii să înțeleagă că El avea să pătimească, dar ei n-au înțeles. Abia după Pătimirile Sale, când Mântuitorul a înviat, și-au dat seama că toate acestea le-au cunoscut și că erau rânduite de la Tatăl Ceresc să se împlinească. Mântuitorul a trebuit să-i pregătească așa cum copiii sunt crescuți în familie și la fel primim și noi învățătura Lui în Biserica treptat, în așa fel încât s-o putem înțelege și să ne-o însușim” a subliniat ierarhul.

La final preotul paroh Iulian Harșan a fost hirotesit iconom. Distincția primită a încununat activitatea pastorală și misionară din Parohia Veseud din ultimii ani, timp în care s-au efectuat și multe lucrări administrative, amintind aici pe lângă schimbarea catapetesmei și schimbarea pardoselii, a mobilierului și a unor obiecte de cult.

Părintele Mitropolit a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, Primăriei Slimnic și mai multor binefăcători.

Părintele Harșan i-a mulțumit ierarhului și tuturor celor care au sprijinit finalizarea lucrărilor și organizarea sărbătorii. Credincioșii din Veseud au avut posibilitatea să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.