IPS Laurențiu a participat la ședința Sfântului Sinod și la hramul Catedralei Patriarhale

326

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a participat în perioada 25-27 octombrie la ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și la sărbătoarea hramului Catedralei patriarhale din București.

Vineri, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ierarhul a liturghisit pe Dealul Patriarhiei împreună cu un sobor de arhierei, preoți și diaconi.

Să fim iubitori de sfinți și cinstitori de lucruri sfinte, cinstitori ai moaștelor, chiar dacă suntem batjocoriți!”, a îndemnat Mitropolitul Ardealului reflectând asupra textului evanghelic citit la Sfânta Liturghie.

„Acestea vi le-am spus, ca să nu vă smintiţi. Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu”. (le-a prevestit Mântuitorul Apostolilor săi, conform Ioan 16:1-2).

Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre viața sfântului mare mucenic serbat.

Ierarhul a accentuat faptul că și în vremea Sfântului Mucenic Dimitrie, dar și acum, asumarea jertfei pentru credință este considerată nebunie.

„Așa cum mucenicii îl mărturisesc pe Mântuitorul Iisus Hristos cu prețul vieții, fără a se împotrivi, nu cu răutate, ci cu asumarea acestei jertfe, ceea ce i-a uimit și pe călăi, și credința și statornicia creștină, purtarea crucii de către fiii Bisericii noastre sunt considerate în lumea modernă ca o nebunie, în lumea în care se dorește numai bucuria și plăcerea trecătoare, uitându-se de bucuria cea veșnică pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-o dă”.

În același context, Mitropolitul Laurențiu a spus că creștinii sunt batjocoriți și pentru cinstirea sfintelor moaște, care sunt „cea mai evidentă mărturie a sfințeniei”.

Părintele Mitropolit a explicat sărutarea „rămășițelor sfinte ale unor plăcuți ai lui Dumnezeu” arată o legătură de credință și de iubire, „Simțim o apropiere, mireasma darurilor Duhului Sfânt, de care ne împărtășim cu toții și o ducem cu noi”.

„Să fim deci iubitori de sfinți și cinstitori de lucruri sfinte, cinstitori ai moaștelor, chiar dacă suntem batjocoriți!”, a spus Mitropolitul Laurențiu, încurajându-i pe credincioși să le primească pe toate cu pace și bucurie.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim și noi adevărați mărturisitori ai lui Hristos în pace și bucurie! Să nu încercăm să ne răzbunăm sau să ne facem noi dreptate! Ne face Dumnezeu dreptatea pe care El o are în stăpânirea Sa, pentru că răzbunarea este a lui Dumnezeu, nu a noastră.

Iar sfinții mucenici, sfinții pe care îi aveți ca protectori și le purtați numele să ne fie tuturor ocrotitori, păzitori și mijlocitori către Mântuitorul nostru Iisus Hristos pentru ca să ne putem cu toții câștiga viața cea veșnică. Amin”.

Ședința Solemnă a Sfântului Sinod

Activitățile privind tematica anului 2018 în Patriarhia Română au fost prezentate vineri, 26 octombrie, în ședința solemnă a Sfântului Sinod prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Aula Magna a Palatului Patriarhiei.

Anul 2018, în care se împlinește un secol de la Marea Unire, a fost proclamat drept An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română.

Ședința solemnă a fost deschisă de Patriarhul României imediat după încheierea Sfintei Liturghii oficiate în altarul de vară al Catedralei Patriarhale de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului împreună cu mai mulți ierarhi români, în prezența a mii de pelerini.

Raport-sinteză

Numeroase manifestări culturale și religioase au fost organizate atât în eparhiile din țară, cât și în cele din Diaspora, pentru a omagia unitatea de credință și de neam și a-i comemora pe cei care au contribuit la realizarea idealului național al Marii Uniri.

Aceste activități sunt cuprinse în raportul-sinteză care a fost prezentat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod.

„Succinta prezentare evidențiază faptul că hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin care anul 2018 a fost proclamat An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 a avut o importantă și bogată rezonanță în rândul clericilor, al monahilor și al credincioșilor”, a spus Preasfinția Sa.

Ierarhul a subliniat că odată cu prezentarea acestui raport nu se încheie manifestările dedicate tematicii anului 2018, ci dimpotrivă, vor continua și vor culmina cu „Zilele Sfințirii Catedralei”.

„Evenimentele prilejuite de sfințirea Catedralei Naționale – 25-30 noiembrie 2018 – vor constitui momentul de vârf al omagierii unității de credință și de neam și al comemorării făuritorilor Marii Uniri din 1918”, a amintit Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul.

În ceea ce privește tematica unității de credință și de neam, Părintele Patriarh a constatat „o dinamică deosebită, o coresponsabilitate, o cooperare și o comuniune spirituală foarte binevenită” la toate nivelurile.

După prezentarea raportului, Patriarhul Daniel a spus că aceste activități care au fost enumerate succint arată „ecoul foarte profund al temei unității de credință și de neam în sufletul poporului dreptcredincios”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat, pe lângă importanța unității și libertății, cea a demnității noastre naționale:

„Dacă noi nu ne respectăm propria identitate, nu putem cere altora să ne respecte unitatea și demnitatea noastră. Deci unitatea noastră este suportul demnității naționale. Un popor dezbinat nu este un popor apreciat”, a atras atenția Părintele Patriarh.

Noutăți editoriale

În partea a doua a ședinței au fost prezentate mai multe noutăți editoriale apărute la Editurile Patriarhiei Române, mare parte dedicate tematicii omagiale și comemorative a anului 2018, între care:

  • „Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire. Preoți în tranșee:1916-1919” -trei volume- alcătuite de cercetătorii Gheorghe Nicolescu, Gheorghe Dobrescu și Andrei Nicolescu;
  • „Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire” -două volume- alcătuite de Pr. Cons. Patr. Mihai Hau;
  • „Istoria parohiilor românești” – primul volum – realizat de Pr. Prof. Vasile Oltean, Dir. Muzeului școlii românești din Șcheii Brașovului.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam a amintit și de reeditarea „Teologiei Dogmatice Ortodoxe” a Părintelui Dumitru Stăniloae, la 25 ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Hramul Catedralei Patriarhale

Sărbătoarea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale a culminat sâmbătă, 27 octombrie, cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi români și străini, în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Zeci de mii de pelerini din întreaga țară au avut prilejul, de-a lungul celor 5 zile de pelerinaj, să aducă închinare Sfântului Cuvios Dimitrie și Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ale cărui sfinte moaște au fost aduse anul acesta în Capitală.

Sursa: basilica.ro/Ziarul Lumina