IPS Laurențiu a resfințit Biserica „Buna Vestire” din Ucea de Sus, județul Brașov

1674

Biserica „Buna Vestire” din localitatea Ucea de Sus, județul Brașov, a fost resfințită în Duminica a 6-a după Rusalii, slujba religioasă fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Alături de ierarh s-a aflat un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, arhimandritul Atanasie Roman, protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, parohul de la Ucea de Sus, Alexandru Stanciu și alți slujitori ai sfintelor altare.

Credincioșii din parohie au participat în număr mare la slujba de resfințire alături de ei adunându-se și numeroși fii ai satului veniți din diaspora românească aflată în diferite țări din lume.

Ierarhul a târnosit locașul de cult la exterior cu Sfântul și Marele Mir, l-a stropit cu apă sfințită, iar la interior a resfințit și înveșmântat Sfânta Masă, a sfințit catapeteasma și pictura interioară.

După slujba de sfințire IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor rânduiala săvârșită prin care biserica lor a fost resfințită și a primit al doilea ocrotitor pe Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. IPS Laurențiu a sfințit apoi și un altar de vară aflat în apropierea locașului de cult.

Credincioșii au avut posibilitatea mai apoi să intre în Sfântul Altar pentru a se închina și a cinsti capul Sfântului Andrei Șaguna, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Faptele bune

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de corala bisericii, iar în cadrul slujbei religioase, diaconul Lucian Toma Luca a fost hirotonit preot pentru Parohia Păuca, județul Sibiu.

În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit credincioșilor despre învățăturile Evangheliei din această duminică, a vindecării slăbănogului din Capernaum.

„Reținem din Evanghelia de astăzi că atunci când omul are nevoie de ajutor trimite Dumnezeu pe cei care îl ajută ca să-l ducă în fața Mântuitorului Iisus Hristos. Și dacă știm că o faptă bună făcută de noi nu este doar răsplătită de Dumnezeu, ci și rânduită de El ca să se împlinească, cu atât mai mult trebuie să fim conștienți că avem o șansă mare de deveni binefăcători, de a-i ajuta pe cei sărmani, de a-i aduce pe cei îndepărtați de Dumnezeu la El, prin tot ceea ce facem noi, prin pilda vieții noastre, prin dragostea noastră, prin sprijinul material, pentru că nu doar sprijinul material este necesar, ci mai presus de toate este cel spiritual care dăinuie. Este bine să facem fapte bune, să dăm ajutor celui sărman, dar acel ajutor se consumă, dar dacă l-ai adus la Hristos pe cineva, dacă ai luat un bolnav și i-ai dăruit bucuria întâlnirii cu Hristos și l-ai luat pe preot și l-ai dus la el să-l spovedească, să-l împărtășească, să facă slujba Sfântului Maslu, toată grija și dragostea aceasta nu sunt altceva decât răsplată bucuriei făcute de Hristos și care se revarsă asupra noastră”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă din cei 12 ani de slujire la Ucea de Sus, părintele Alexandru Stanciu a fost hirotesit iconom stavrofor. IPS Mitropolit Laurențiu a oferit apoi acte de cinstire mai multor binefăcători care au sprijinit lucrările de refacere a bisericii și de restaurare a iconostasului și a picturii interioare.

În cuvântul de mulțumire, părintele paroh a amintit câteva dintre lucrările făcute în ultima perioadă la această biserică și la celălalt locaș de cult al parohiei, a menționat activitățile catehetice cu tinerii și credincioșii din comunitate și i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea tuturor acestor realizări ale parohiei.