IPS Laurenţiu a resfinţit biserica din Ilimbav

2905

 

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a resfinţit sâmbătă, 28 mai, Biserica “Sfântul Nicolae” din Ilimbav, judeţul Sibiu. Locaşul de cult a fost renovat în totalitate în ultimii ani prin eforturile comunităţii locale şi ale mai multor binefăcători.

Mulţimi de credincioşi din Ilimbav, fii ai satului şi oaspeţi din alte parohii au participat la sărbătoarea prilejuită de resfinţirea bisericii din satul de pe Valea Hârtibaciului. Mulţi dintre credincioşi l-au întâmpinat pe IPS Mitropolit Laurenţiu înveşmântaţi în straie populare şi au primit binecuvântare arhierească la ziua de mare sărbătoare pentru comunitatea sibiană. Alături de ierarh s-a aflat un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte protopopul de Agnita, Mihai Naicu, parohul Viorel Pîntea şi alţi slujitori ai sfintelor altare din parohiile învecinate. Biserica din Ilimbav a fost târnosită de ierarh cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, iar la interior a fost înveşmântată Sfânta Masă şi sfinţită pictura interioară restaurată recent.

După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, mulţi dintre credincioşi primind împărtăşania cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul “Anatoly” din Braşov.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe preotul paroh, autorităţile locale şi credincioşii din Ilimbav pentru renovarea bisericii din satul lor.

“Mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să împlinim o datorie faţă de preotul paroh şi faţă de Parohia Ilimbav, o comunitate cu o biserică extraordinară, dar cu un număr mic de credincioşi. Aceşti oameni iubitori de Dumnezeu au refăcut biserica, au spălat pictura şi acum am refăcut masa altarului şi am resfinţit sfântul locaş. Le-am oferit credincioşilor posibilitatea să intre prin Sfântul Altar şi să ducă această bucurie duhovnicească şi la casele lor”, ne-a spus ierarhul.

Biserica “Sfântul Nicolae” din Ilimbav a fost construită în 1826 şi sfinţită în 1836. În ultimii ani, locaşul de cult a fost complet renovat deoarece starea sa de degradare era destul de avansată.

“Lucrările au fost efectuate la exteriorul şi la interiorul locaşului de închinare. Au fost reparate acoperişul şi tencuielile, s-a făcut drenaj, s-a schimbat mobilierul şi s-a înfrumuseţat interiorul. Au fost efectuate lucrări şi la casa parohială şi cimitirul parohial”, ne-a spus preotul paroh Viorel Pîntea.

IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe protopopul de Agnita, Mihai Naicu, iar preotul paroh a fost hirotesit iconom. De asemenea, mai mulţi binefăcători au primit acte de cinstire, iar unul dintre sprijinitorii lucrărilor de restaurare a primit distincţia “Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna”.

Credincioşii s-au închinat la final în Sfântul Altar şi au cinstit capul Sfântului Andrei Şaguna, păstrat într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

 

Autor: Ştefan Mărculeţ