IPS Laurențiu, în soborul care a proclamat canonizarea Sfântului Iosif Naniescu și a Sfântului Gheorghe Pelerinul

731

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a făcut parte din soborul de arhierei care a proclamat duminică, 25 martie, la Iași, canonizarea Mitropolitul Iosif Naniescu, trecut în calendar sub numele Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a nevoitorului Gheorghe Lazăr, de acum cinstit ca Sfântul Gheorghe Pelerinul. Proclamarea canonizării lor a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Iași.

După oficierea Sfintei Liturghii de Patriarhul României împreună cu paisprezece ierarhi români, au fost citite tomosurile de canonizare, prezentate icoanele sfinților și s-au intonat troparele lor.

Tomosul de canonizare al Sfântului Iosif a fost citit de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, iar cel al Sfântului Gheorghe Pelerinul de PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

Preafericirea Sa a subliniat importanța canonizării sfinților în acest moment, în contextul în care peste două zile, în 27 martie 2018, vom serba 100 de ani de la unirea Basarbiei cu România.

Patriarhul a amintit faptul că Sfântul Iosif cel Milostiv s-a născut în Basarabia (satul Răzălăi), în urmă cu două sute de ani (1818), a viețuit la Iaşi, la Buzău, la Bucureşti, la Argeș şi apoi din nou la Iaşi, iar Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în Transilvania (satul Şugag), în anul 1864 şi a viețuit în Moldova, la Piatra Neamț, până la trecerea sa la Domnul, în anul 1916.

La finalul manifestării a luat cuvântul IPS Mitropolit Teofan, care a mulțumit în primul rând lui Dumnezeu pentru evenimentele istorice care au avut loc, apoi și-a exprimat recunoștința față de Patriarhul Daniel, ierarhi, preoți, credincioși, autorități și față de toți cei prezenți.

Totodată a îndemnat la urmarea exemplului celor doi sfinți proclamați.

IPS Teofan a oferit un fragment din moaștele Sfântului Iosif cel Milostiv Mitropoliei Basarabiei. Racla a fost încredințată IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

Totodată, ierarhul a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel icoanele sfinților proclamați în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Credincioșii au prilejul de a cinsti moaștele sfinților Iosif și Gheorghe, care au fost așezate în apropierea raclei Sfintei Parascheva.

Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, va rămâne spre închinare în Catedrala Mitropolitană din Iași, iar racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul va fi dusă la Mănăstirea Văratec din județul Neamț.

sursa: basilica.ro