IPS Laurențiu, în soborul slujitor de la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași

473

17 arhierei au slujit împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei luni, 14 octombrie, la Iași, între care și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

În ziua de hram, peste 25.000 de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă amenajată pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași.

Pelerinajul de anul acesta la moaștele Sfintei Parascheva, alături de care se află mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, a adus până în prezent la Iași peste 120.000 de persoane. Unii dintre pelerini au așteptat la rând între 15 și 18 ore.

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Teofan a oferit distincții pentru 17 preoţi din judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Suceava pentru că au reuşit să construiască biserici în perioada comunistă.

Ierarhul a amintit că la anul se vor împlini 30 de ani de la căderea comunismului și de aceea „am socotit de bine, la apropierea acestui soroc, să ne aducem aminte de câteva clipe luminoase care au răzbătut ca o stea strălucitoare prin întunericul acelor vremi”.

„Crucea Moldavă” a fost primită de preoții Curtean Ioan Zaharie, Bogus Gheorge, Sârbu Vasile, Rusu Mihai, Apostol Petru, Lăzărescu Eugen, Artemie Moldovan, Capșa Constantin, Florea Aurel, Dogariu Gheorghe, Lunic Aurel, Iușcă Paul și Mihai Nica.

De asemenea, preoții Dănilă Ioan, Lucian Leonte, Ailincăi Dumitru, Manoliu Ioan au fost răsplătiți cu „Crucea Specială”, notează Doxologia.

sursa: basilica.ro