IPS Laurențiu și pr. Mircea Păcurariu au primit titlul de Doctor Honoris Causa la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu

922

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a oferit titlul academic de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și părintelui academician prof. dr. Mircea Păcurariu.

Ceremonia de acordare a titlurilor academice a avut loc luni, 11 decembrie, în aula Academiei Forțelor Terestre, în prezența senatului universitar, a cadrelor didactice și a studenților militari. La ceremonie au fost prezenți Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, protopopi, consilieri eparhiali, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, preoți, studenți teologi și invitați.

Primul titlu a fost oferit IPS Mitropolit Laurențiu, iar ceremonia a început cu un cuvânt al rectorului Academiei Forțelor Terestre, generalul prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan.

„Profundul simț al Ortodoxiei, viața duhovnicească aleasă, cultura vastă și dorința neclinită de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor au constituit puternica temelie pe care Înaltpreasfinția Sa și-a zidit activitatea de păstorire. Bogata activitate spirituală s-a împletit cu frumoasa carieră academică recunoscându-i-se vocația deosebită în formarea tinerilor cât și valorea creației sale”, a spus generalul Ghiță Bârsan.

Cuvântul „Laudatio” a fost citit de preotul militar Florin Pavel, după care a fost citită și înmânată diploma de Doctor Honoris Causa, alături de pașaportul care atestă primirea titlului, eșarfa academiei, o emblemă și o medalie aniversară a instituției militare.

În cuvântul său, IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat legătura dintre cele două instituții fundamentale ale poporului român, Biserica și Armata.

„Prin jurământ începem o activitate în cele două instituții, o activitate care nu este o meserie, ci este o slujire, o vocație, o profesiune pentru că cele două instituții sunt instituții garante a independenței și libertății patriei și a liniștii mondiale, precum și a libertății morale și spirituale pentru câștigarea vieții veșnice. Amândouă implică un regulament special, o pregătire deosebită pe care ți le asumi printr-o libertate a alegerii, dar în același timp oferă o privațiune de anumite lucruri ale acestei lumi pentru păstrarea sfințeniei lucrării pe care o avem de îndeplinit. De aceea, în cele două instituții există seriozitate, devotament și dragoste față de profesunea aleasă”, a spus ierarhul.

Misiunea preoților militari

Ceremonia acordării titlului academic de Doctor Honoris Causa părintelui academician Mircea Păcurariu a început cu un cuvânt al rectorului Ghiță Bârsan și a continuat cu un cuvânt „Laudatio” citit de conf. univ. dr. Daniel Sorin Constantin.

După înmânarea diplomei și a celorlalte însemne, părintele Mircea Păcurariu a vorbit despre rolul preoților militari în susținerea spirituală a oștirii române și a neamului românesc.

„Instituția preotului militar este mai nouă în istoria Armatei română, dar cu toate acestea nu putem să credem că Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare la Războieni și Podu Înalt, sau Mihai Viteazul la Călugăreni nu au avut ostași preoți care să îndrume pe câmpul de luptă sau să facă pomenirea celor căzuți la datorie. De asemenea, se știe în mod sigur că în răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan au fost implicați aproximativ 80 de preoți, unii dintre ei fiind uciși după înăbușirea răscoalei. Apoi în răscoala condusă de Tudor Vladimirescu de asemenea avem și mărturia unor istorici români dar și din partea unui francez stabilit la București care arată că Tudor Vladimirescu la intrarea în București era însoțit de preoți care făceau rugăciuni la răspântiile drumurilor pentru izbânda celor hotărâte de marele revoluționar. Clericii au lăsat chiar însemnări cu valoare istorică asupra evenimentelor de atunci”, a spus părintele Mircea Păcurariu.

Cele două ceremonii s-au încheiat cu intonarea imnului „Gaudeamus”.