IPS Mitropolit Laurenţiu a liturghisit la Baia Mare

3479

Absolvenţii Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, promoţia 1969, s-au întâlnit ieri, marţi 23 august, în Baia Mare, pentru a sărbători evenimentul. Între absolvenţii şcolii şaguniene de acum 47 de ani s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Organizatorii întâlnirii sunt preoţii băimăreni Andrei Costinaş, fost paroh la Catedrala Veche din Baia Mare timp de mulţi ani, pr. Gheorghe Bălan, fost consilier economic eparhial 25 de ani, ctitor, slujitor şi fost paroh al Bisericii „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” din Baia Mare, şi pr. Vasile Dodea, ctitor şi fost paroh la biserica cu hramul „Naşterea Domnului” de lângă Spitalul Judeţean, ctitor şi al altor biserici.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie

Întâlnirea a început azi, marţi 23 august, la ora 8.00, în Catedrala Veche din Baia Mare, cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu şi Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjuraţi de un sobor de 12 preoţi, absolvenţi ai promoţiei 1969 ai Facultăţii de Teologie din Sibiu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de muzică bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de diaconul Adrian Dobreanu. La sfârşitul Sfintei Liturgh, cei doi ierarhi şi preoţii au oficiat slujba parastasului pentru profesorii Facultăţii şi preoţii colegi trecuţi la Domnul până la această dată, care formează mai mult de jumătate din numărul absolvenţii de la Teologie de acum 47 de ani.

Un cuvânt de mulţumire lui Dumnezeu pentru ajutorul realizării acestei întâlniri şi pentru binefacerile realizate de-a lungul timpului asupra preoţilor prezenţi din această promoţie a rostit –IPS Mitropolit Laurenţiu, făcând şi o prezentare a colegilor, printre care pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, a ceilorlalţi preoţi din ţară şi a preoţilor băimăreni organizatori.

PS Iustin Sigheteanul a mulţumit oaspeţilor care vizitează eparhia timp de două zile, arătând că sunt binecuvântaţi, pentru că din mijlocul lor s-a ridicat un ierarh de frunte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, IPS Mitropolit Laurenţiu. Ierarhul maramureşean a înmânat IPS Laurenţiu lucrarea „Monografia-album a Protopopiatului Baia Mare”, care are pe copertă imaginea Catedralei Vechi din Baia Mare, în care tocmai s-a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Vizitarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”

Un loc important în program l-a constituit vizitarea câtorva puncte de importanţă pentru municipiul Baia Mare şi chiar de interes naţional. Prima vizită a fost făcută la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, pe cupola căreia, în această lună, s-a aşezat Sfânta Cruce, care dă cota finală: 85 metri. Aici, IPS Laurenţiu şi colegii s-au închinat, iar ierarhul a scris în Sfânta Evanghelie câteva rânduri.

PS Iustin Sigheteanul le-a prezentat oaspeţilor istoria Catedralei, din 1990, când a fost pusă piatra de temelie, şi până la reluarea lucrărilor acesteia, odată cu regândirea proiectului în ansamblul său.

După aceea, s-a intrat în biserica de la nivelul întâi, care a fost târnosită în septembrie 2003 de vrednicii de pomenire Patriarhi Teoctist şi Petros VII al Alexandriei şi întregii Africi, în fruntea unui mare sobor de ierarhi şi preoţi. În absidele nivelului întâi se află sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, amenajată pentru şedinţele Adunării Eparhiale, lansări de cărţi, întâlniri ştiinţifice etc., şi sala „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, în care este amenajată expoziţia de carte veche bisericească şi icoane, în acest An comemorativ al Sfântului Antim şi al tipografilor bisericeşti. Oaspeţii au scris în Cartea de Onoare şi au avut cuvinte de înaltă apreciere despre întreaga clădire.

Vizitarea Muzeului de Mineralogie şi a două biserici

Nu se poate trece prin Baia Mare fără să vezi Muzeul de Mineralogie, singur în Europa, care adăposteşte peste 30.000 de exponate. Aici, oaspeţii s-au minunat de Creaţia lui Dumnezeu făcută în măruntaiele Pământului, unde s-au format minunăţii de minerale numite, pe drept cuvânt, „flori de mină”, muzeul fiind cunoscut şi ca Muzeul Florilor de Mină. Exponatele sale au fost prezentate în expoziţii itinerante atât în diferite locuri din ţară, cât şi din Europa. Şi aici a fost consemnată prezenţa prin semnarea în Cartea de Onoare.

Următorul popas a fost efectuat la biserica cu hramul „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli”, construită şi păstorită de preotul Gheorghe Bălan, fost consilier eparhial şi coleg de facultate cu vizitatorii. Aceasta este prima biserică din municipiu ridicată şi târnosită după 1990. Clădirea adăposteşte două biserici: una la subsol şi cealaltă, mai mare, deasupra ei, la nivelul al doilea, care este biserica propriu-zisă.

O altă biserică vizitată a fost cea ridicată de preotul Vasile Dodea, tot coleg de facultate cu oaspeţii, o biserică impunătoare, tot pe două nivele, în care se slujeşte şi azi Sfânta Liturghie, la ore diferite. Ea este amplasată lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”, motiv pentru care este des cercetată de aparţinătorii bolnavilor.

Vizită la IPS Arhiepiscop Justinian

IPS Mitropolit Laurenţiu l-a vizitat apoi  pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian Chira, Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. Preoţii şi doamnele preotese au primit fiecare binecuvântarea ierarhului care se află la patriarhala vârstă de 95 de ani, împliniţi în luna mai. S-au schimbat păreri, impresii, cuvinte alese cu IPS Arhiepiscop Justinian, iar la plecare fiecare a primit din partea gazdei cărţi scoase în ultimul timp şi ultimele două numere din revista eparhială „Graiul Bisericii Noastre”. La rândul său, IPS Mitropolit Laurenţiu a dăruit IPS Justinian mai multe cărţi şi reviste.

IPS Laurenţiu şi venerabilii preoţi au depănat apoi amintiri din viaţa de student şi de familie, despre nepoţi şi nepoate, despre alte bucurii şi împliniri în viaţa duhovnicească şi de familie. În aerul curat şi liniştea Munţilor Gutâi, IPS Laurenţiu şi pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, membri ai delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române la Sfântul şi Marele Sinod din Creta, din iunie acest an, au vorbit colegilor despre pregătirea, desfăşurarea şi importanţa documentelor semnate de Întâistătătorii şi ierarhii prezenţi. A fost o întâlnire foarte reuşită, o întâlnire a bucuriei. Mâine, miercuri, 24 august, înalţii oaspeţi vor vizita Maramureşul Voievodal, mai precis Mănăstirea Bârsana, Mănăstirea, Cimitirul Vesel şi biserica din Săpânţa, precum şi Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Anticomuniste din Sighetu Marmaţiei, amenajat în fosta închisoare a deţinuţilor politici.

Sursa: episcopiammsm.ro