Lansare de carte la Sibiu

800

La Biblioteca Județeană “ASTRA” din Sibiu a fost lansată joi, 30 iunie, cartea “Religie și globalizare” a lect. univ. dr. Tiberiu Costăchescu de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității “Lucian Blaga” din cetatea transilvană. Lucrarea se adresează cititorilor interesați de efectele globalizării asupra manifestărilor religioase ale popoarelor.

La eveniment au fost prezenți consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, directorul Direcției județene a Arhivelor Statului, dr. Alexiu Tatu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Șaguna”, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, preoți, cadre didactice, studenți și oameni de cultură.

Autorul lucrării a prezentat în debutul evenimentului scopul cărții elaborate și lansate acum la Sibiu, precum și etapele nașterii acestui proiect editorial destinat cititorilor dornici să afle mai multe despre religiile lumii și despre manifestarea sentimentului religios la diferite popoare, în contextul actual.

“Am scris despre religie și globalizare ca rod al acumulărilor de ani și ani de zile, dar mai ales ca rod al preocupărilor de a decripta niște documente ce mi-au fost puse aici la dispoziție în Cabinetul Oțetea și îmi îndrept un gând de recunoștință spre custodele acestui cabinet, domnul Radu Irimie și spre cei care au adunat acolo materialele, unele dintre cărțile pe care le-am parcurs având o vechime de peste 100 de ani. Mi-a rămas satisfacția că am fost primul care le-am citit. Am ținut să vi le prezint și dumneavoastră în măsura în care am considerat că este nevoie o dată în plus să vorbim despre ceea ce ne reprezintă, iar pe noi, pe români, ne reprezintă credința, așa cum îi reprezintă și pe alții. Noi, însă, ne-am afișat mai mult. O facem nu cu mândrie, ci cu bucurie în suflet, o facem din necesitatea de a ne raporta la divinitate, pentru că noi toți suntem ai Domnului și suntem aici pentru a împlini ceea ce ni s-a cerut a împlini: a ne îngădui unii pe alții, a ne iubi unii pe alții și să facem pace. De asta am încercat să abordez religiile, nu exhaustiv, pentru că era imposibil, ci atât cât a stat în puterea mea și am încercat să prezint religiile așa cum sunt ele percepute în diferite colțuri ale lumii”, a spus lect. univ. dr. Tiberiu Costăchescu.

“O carte care poate să lumineze”

Mesajul de binecuvântare și de felicitare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a fost transmis de consilierul cultural Emanuel Tăvală. În prelegerea sa, Emanuel Tăvală a subliniat complexitatea subiectului abordat de de cartea domnului Tiberiu Costăchescu și l-a felicitat pe autor pentru abordarea unui subiect legat de manifestarea religiosului în contemporaneitate, din perspectiva unui laic.

“Este o carte care poate să lumineze și poate să ajute foarte mult la înțelegerea multor elemente religioase, inclusiv elemente care țin de Ortodoxie, văzută de autor prin ochii unui fiu al Mărginimii Sibiuliu. În numele Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, vă mulțumim pentru acest dar făcut cititorilor și sperăm să se bucure de succes”, a spus Emanuel Tăvală.

Directorul Direcției Județene a Arhivelor Statului, dr. Alexiu Tatu, a vorbit celor prezenți despre eforturile autorului de a aborda un subiect atât de actual și interesant, într-o manieră proprie și accesibilă cititorilor din diferite domenii de activitate.

“Această carte, în cele 182 de pagini, încearcă și reușește să ne aducă mai aproape de ceea ce noi dorim să știm în domenii de care nu ne ocupăm tot timpul. Această carte este scrisă într-o contemporaneitate când, așa cum ne dăm seama cu toții, există un divorț foarte evident între realități și ideologii. Sunt, de fapt, aproape două lumi paralele și cred că este un act de mare curaj din partea autorulu să abordeze aceste tematici într-un mod care impresionează”,a spus Alexiu Tatu.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic și cu discuții ale autorului cu invitații pe marginea celor prezentate.

Autor: Ștefan Mărculeț