Liturghie arhierească în cartierul brașovean Bartolomeu

2142

În Duminica a 32-a după Rusalii, credincioșii din cartierul brașovean Bartolomeu au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit în această duminica la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din cartierul Bartolomeu, iar credincioșii au umplut locașul de cult pentru a se ruga și a fi binecuvântați de ierarh și soborul slujitor. Alături de ierarh s-au aflat prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu de la aceeași facultate, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, slujitorii bisericii și alți slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Daniel Ilie Colceriu a fost hirotonit preot misionar în cadrul Protopopiatului Brașov.

Întâlnirea cu Hristos în Biserică

În predica rostită după Sfânta Liturghie IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor învățăturile transmise de Evanghelia din această duminică, text biblic în care se prezintă întâlnirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu Zaheu vameșul.

„Mântuitorul a știut, a simțit, a cunoscut nu doar intenția lui Zaheu Vameșul, curiozitatea lui, ci dorința deosebită de a-L vedea. De aceea, în momentul în care s-a apropiat de sicomor, l-a strigat pe nume, deși nu-l văzuse, nu-i spusese nimeni că Îl așteaptă Zaheu. L-a strigat pe nume și i-a zis să se grăbească a se da jos și a anunțat ce va urma și anume că în casa sa se cuvenea să fie în acea zi. Înțelegem că dacă suntem porniți în călătoria noastră duhovnicească de un sentiment puternic, de o dorință puternică pe care o putem asemăna cu foamea și setea după Dumnezeu, atunci avem nevoie de comuniunea cu Hristos. Foamea și setea după Hristos trebuie să le avem mereu și așteptăm întâlnirea noastră cu El, care este mântuitoare. Pe fiecare dintre noi ne cunoaște Hristos după noi și dacă urcăm la Biserică, așa cum Zaheu a urcat în sicomor pentru a-L vedea pe Hristos, noi așteptăm comuniunea cu El, prin Sfânta Împărtășanie, unde fiecare suntem pomeniți cu numele nostru”, a subliniat ierarhul.

La final, părintele paroh Vasile Zărnescu i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității din Bartolomeu în duminica de după sărbătoarea hramului Sfinților Trei Ierarhi.  Credincioșii au avut posibilitatea să se închine capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.