Liturghie arhierească în Joia Mare la Catedrala mitropolitană din Sibiu

479

Mulțimi de credincioși au participat în Joia Mare la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernie oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Foarte mulți credincioși au primit împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos în cadrul Sfintei Liturghii.

La liturghie din Joia Mare, la Proscomidie, se scoate un Sfânt Agneț special care este sfințit la această Liturghie și care va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, într-o rânduială specială. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

Sfântul Agneț este o părticică în formă de pătrat din prescura pe care sunt imprimate patru cuvinte: IS, HR, NI, KA, adică Iisus Hristos Biruitorul. În traducere, agneț înseamnă „miel” și el reprezintă pe Mântuitorul Hristos, Mielul care se jertfește pentru păcatele oamenilor și pentru iertarea lor.