Liturghie arhierească în prima zi a noului an la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1177

În prima zi a noului an, când prăznuim Tăierea Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos și îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, la Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească. Soborul de preoți și diaconi format din slujitorii Catedralei mitropolitane a fost condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și a citit la final rugăciuni de binecuvântare a credincioșilor și clerului din Arhiepiscopia Sibiului, la intrarea în noul an calendaristic.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor prezenți în număr mare la prima Sfântă Liturghie din noul an despre praznicul Tăierii Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos și despre viața și virtuțile Sfântului Vasile cel Mare.

„Mântuitorul Iisus Hristos, Care nu avea nevoie de ispășire, sau de vreo legătură în plus, și-a asumat absolut toate cele prin care trebuia să treacă un fiu al poporului ales, dar în același timp, acceptând să fie tăiat împrejur, El a schimbat acest legământ întărindu-l prin prima Taină a Bisericii, Sfântul Botez. În același timp El a anticipat jertfa pe care a adus-o pentru omenire. Ziua de 1 ianuarie este și ziua trecerii la cele veșnice a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareii Capadociei. El ne oferă întâi de toate șansa unei mijlociri constante, pentru că sfinții sunt pentru noi rugători către Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.