Liturghie arhiereasca in prima zi a noului an la Catedrala mitropolitana din Sibiu

832
1 ianuarie Litughie Catedrala Sibiu

În prima zi a noului an, când prăznuim Tăierea Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos şi îl cinstim pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, sute de credincioşi din Sibiu au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului în Catedrala mitropolitană din cetatea transilvană. În soborul de preoţi şi diaconi s-au aflat slujitorii Catedralei mitropolitane şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna”, iar răspunsurile liturgice au fost date de corala “Timotei Popovici”.

La prima Sfântă Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare oficiată în acest an, mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos şi s-au rugat pentru a primi şi în 2016 ocrotire cerească şi binecuvântare harică.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre cele două mari sărbători din 1 ianuarie, prin care se deschide anul, cu ocrotire din partea lui Dumnezeu şi mijlocirea sfinţilor.

“Pruncul Iisus a fost adus la templu la opt zile după naşterea şi a fost tăiat împrejur. A primit această rânduială iudaică pentru ca El să poată primi în lucrarea Sa mântuitoare întâi de toate poporul ales şi apoi tot poporul lui Dumnezeu care aştepta mântuirea. Pentru a nu fi respins, a îndeplinit toate formalităţile Legii. A primit numele Iisus prin tăierea împrejur, a primit acest legământ pe care fiii poporului ales erau obligaţi să-l primească şi să ţină legătura cu Dumnezeu, Cel care a rânduit lumii mântuirea. (…) Sfântul Vasile cel Mare a fost unul dintre cei mai mari sfinţi ai Bisericii noastre. El a trăit în secolul al IV-lea, iar viaţa lui a rămas în istoria Bisericii. S-a născut într-o familie cu 10 copii, din care s-au ridicat mai mulţi sfinţi. A primit acest nume de <<cel Mare>> pentru teologia lăsată nouă, normativă până astăzi, vorbind despre Duhul Sfânt, Sfânta Treime şi tainele dumnezeieşti, greu de pătruns de mintea omenească. A luptat pentru dreapta credinţă şi nimeni n-a reuşit să-l clintească din legământul făcut de Dumnezeu de a apăra credinţa adevărată a creştinilor. A fost un mare binefăcător, de numele său legându-se <<Vasiliada>>, o instituţie de caritate păstrată în Biserică”

După Sfânta Liturghie s-au citit rugăciuni de mulţumire pentru toate roadele anului încheiat, iar credincioşii au primit din partea Părintelui Mitropolit binecuvântare şi felicitările specifice acestei perioade, precum şi urarea “La mulţi ani” tuturor celor ce poartă numele Sfântului Vasile cel Mare.