Liturghie arhierească la Biserica Azilului din Sibiu

788

În Duminica a 22-a după Rusalii Preasfințitul Ilarion Făgărășanul a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Biserica Azilului din Sibiu, cu hramul „Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, împreună cu cei doi preoți parohi Constantin Ciobotea și Nicolae-Cosmin Drugan.

Monument istoric, biserica este cea mai veche din Sibiu (1292) și a fost plină la această Liturghie arhierească, credincioșii bucurându-se atât de prezența ierarhului dar și de cântările liturgice interpretate la strană de membri ai Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS), prezenți în număr mare.

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul a menționat că această pericopă este singurul loc din Sfintele Evanghelii unde Mântuitorul face referire la viața de după moarte a oamenilor. Este o legătură între cei ce trăiesc viața pământească și sufletele celor care au murit, fapt care este prezent în viața noastră și prin pomenirea celor adormiți la slujbele parastasului, cum s-a întâmplat chiar în sâmbăta care a trecut la „moșii de iarnă”, a continuat ierarhul. Luăm în viața de dincolo ceea ce am făcut în această viață, și cu acest „bagaj” ne vom prezenta în fața lui Dumnezeu, mai întâi la judecata particulară – imediat după moarte- iar apoi la judecata a toată lumea, la sfârșitul acestei lumi pământești. Biserica ne învață că suntem datori să facem rugăciuni, prin slujbele parastasului dar și prin pomenirea la Sfânta Liturghie, pentru dreptmăritorii creștini care nu mai sunt printre noi, rude, prieteni apropriați și nu numai, spre a le fi de folos la mântuire. Să căutăm să facem cât mai mult bine, să iubim cum spune și Sfânta Evanghelie pe cei de lângă noi precum ne-am iubi pe noi înșine. Bogatul din Evanghelia citită astăzi nu a ajuns în iad din cauza bogăției, ci pentru că a fost nemilostiv. De avuția sa se bucura doar el și prietenii săi. Dar nici dacă ești sărac nu înseamnă că te mântuiești. Săracul Lazăr nu a cârtit, nu a judecat pe Dumnezeu și nu s-a mâniat pentru viața pe care o ducea. El a răbdat cu smerenie.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat ca astăzi să vin în această Biserică cu hramul Sfântul Dumitru. Mulțumim corului de studenți care ne-au bucurat cu răspunsurile date în timpul Sfintei Liturghii, și dumneavoastră care ați venit să ne rugăm împreună. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți”, a încheiat ierarhul.

Părintele Nicolae-Cosmin Drugan a mulțumit Părintelui Episcop pentru prezența și slujirea în mijlocul acestei comunități creștine și i-a oferit în dar o bederniță cu chipul Sfântului Ilarion cel Mare, urându-i multă sănătate și ani îndelungați de păstorire.

Ierarhul a miruit credincioșii, a stat de vorbă cu tinerii studenți care au fost îmbrăcați în costume naționale, iar părintele Cosmin a împărțit din partea ierarhului iconițe spre aducere aminte de această binecuvântată zi.