Liturghie arhierească la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Sibiu

1055

În a treia zi de Paști, Preasfințitul Ilarion Făgără­șanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, Sibiu – Lazaret II. Alături de ierarh a liturghisit un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. prof. dr. Vasile Mihoc, pr. Ioan Mihoc, pr. Iuga Petre, pr. Aurel Crăciun și diaconul Sebastian Bratu. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii.

În cuvântul adresat cre­dincioșilor, PS Episcop Ilarion Făgărășanul a făcut referire la faptul că și cei de astăzi, după 2000 de ani, pot fi martori ai Învierii Mântuitorului Hristos prin credință: „Avem exemple în Sfânta Evanghelie ale arătării Domnului Hristos Înviat: miro­nosițelor, Sfinților Apostoli și aceasta pentru a adeveri Învierea Sa cu trupul, dovedind că nu este un duh sau o nălucire cum credeau unii”. Ierarhul a vorbit despre Evanghelia cu cei doi ucenici care mergeau spre Emaus, Luca și Cleopa, care nu știau că Cel care mergea alături de ei este chiar Mântuitorul Hristos, iar după frângerea pâinii S-a făcut nevăzut. „Această stare în care Mântuitorul apărea, când văzut, când nevăzut (este dat și un alt exemplu, la intrarea prin ușile încuiate, când ucenicii erau adunați laolaltă de frica iudeilor, precum și momentul când, venind de la pescuit ucenicii, L-au găsit la mal pe Domnul Hristos, care a mâncat pește și miere), avea ca scop obișnuirea Apostolilor și a ucenicilor cu Hristos Înviat cu trupul, așa cum ei L-au cunoscut, însă transfigurat”.

De asemenea, PS Episcop Ilarion Făgărășanul a subliniat că „în aceste zile ale Săptămânii Luminate, să ne bucurăm după cele șapte săptămâni de post, însă pentru a avea o bucurie deplină, pentru a-L avea pe Mântuitorul în sufletele noastre, trebuie să arătăm iubirea noastră și celor bolnavi sau în neputințe, tinerilor cu diferite probleme, să fim milostivi și să-i putem ajuta și noi după posibilități; pentru că dacă nu-l iubim pe cel de lângă noi, nu putem spune că-L iubim pe Dumnezeu”.

După cuvântul ierarhului, a vorbit pr. prof. dr. Vasile Mihoc, care a amintit de sfinții Rafail, Irina și Nicolae din insula Lesvos, a căror sărbătorire este al doilea hram al bisericii, în a treia zi de Paști.