Liturghie arhierească la Biserica „Nașterea Domnului” din Sibiu

1049

La sărbătoarea Sfântului Mucenic Haralambie, în sâmbăta moșilor de iarnă, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Domnului” din Sibiu.

Ierarhul a liturghisit împreună cu protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, paroh al bisericii sibiene și cu pr. Ciprian Cândea, consilier eparhial.

Credincioșii din Sibiu au participat în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească și s-au rugat pentru odihna sufletelor celor adormiți în Domnul.

În cuvântul de învățătură PS Episcop Ilarion Făgărășanul a făcut referire la învățăturile ce se desprind din pericopele evanghelice din săptămânile ce premerg Postul Sfintelor Paști: rugăciunea (Evanghelia din Duminica Vameșului și a Fariseului) și mila lui Dumnezeu (Evanghelia din Duminica Fiului Risipitor). Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să înceapă postul cu participarea la slujbele Bisericii din această perioadă și cu primirea Sfintei Taine a Spovedaniei. În final, Părintele Episcop s-a referit la pomenirea de peste an a celor adormiți din neamurile noastre.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba parastasului împreună cu soborul slujitor și a spovedit mai mulți credincioși.

Filantropie și misiune

Biserica „Nașterea Domnului” din Sibiu este reprezentativă pentru locașurile de cult zidite după evenimentele din decembrie 1989 în cetatea transilvăneană. Biserica a fost ridicată în perioada 2001-2006 și a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului la hramul din anul 2006. În anul 2014 a avut loc sfințirea picturii interioare, realizată în tehnica „fresco”.

În noiembrie 2017 s-au împlinit zece ani de când la demisolul bisericii funcționează o cantină socială unde primesc zilnic hrană peste 50 de persoane nevoiașe, cu probleme materiale care nu le permit o viață normală. Hrana este oferită de biserica sibiană împreună cu Fundația „Papageno” din Elve­ția, iar proiectul este intitulat „Dăruind vei dobândi!”. Proiectul a fost precedat de o altă activitate filantropică. În iarna anului 2006, peste 70 de oameni ai străzii și-au găsit adăpost în demisolul locașului de cult și primeau aici un ceai cald și bunuri de strictă necesitate. Încă de atunci a început colaborarea cu Fundația „Papageno” din Elveția, iar din toamna anului 2007 a început să funcționeze cantina socială, proiect desfășurat cu binecuvântarea IPS Mitropolit Laurențiu.

Autor: arhid. Ciprian Păsărică