Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu

1213

În Duminica a 29-a după Rusalii Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, parohii de la biserica sibiană și alți slujitori ai sfintelor altare. Credincioșii au participat în număr mare la liturghia arhierească prin care s-a prăznuit cu anticipare hramul locașului de cult și au primit binecuvântare arhierească.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a explicat credincioșilor înțelesurile Evangheliei citite la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea vindecării celor zece leproși. Mai apoi a evidențiat virtuțile și viața deosebită a Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul bisericii sibiene.

„Mesajul Mântuitorul Iisus Hristos din Evanghelia de astăzi ne este transmis prin această întrebare: „Au doară nu toți zece s-au tămăduit?” Nu toți ne bucurăm de darurile pe care Dumnezeu le împarte fiecăruia în parte și de care ne împărtășim cu toții împreună? Unde sunt cei nemulțumitori? Mântuitorul îi așteaptă și ne așteaptă pe toți să venim să-I mulțumim Lui pentru toate și mulțumindu-I, noi suntem primii bineficiari. Îi aducem lui Dumnezeu o bucurie, dar bucuria ne-am creat-o nouă întâi prin liniștea și pacea obținute prin legătura sfântă cu Mântuitorul Iisus Hristos”, a subliniat ierarhul.

Paroh nou la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare”

La final IPS Mitropolit Laurențiu a instalat un nou paroh la această biserică, pe părintele Marius Ioan Piștănilă, care va continua activitatea pastoral-misionară și administrativă a preotului Ioan Sârbu, ieșit la pensie. Ierarhul i-a înmânat noului paroh Evanghelia, Crucea și cheia și l-a îndemnat să trudească neîncetat pentru mântuirea sufletelor noilor credincioși încredințați acum spre păstorire.

Părintele Ioan Sârbu și-a prezentat mai apoi activitatea din cei 43 de ani de slujire preoțească și a mulțumit ierarhului, preoților slujitori, familiei și credincioșilor pentru sprijinul primit în toți acești ani.Ca semn de apreciere pentru întreaga sa activitate preoțească, părintele Ioan Sârbu a primit din partea ierarhului un act de cinstire.

Nou paroh a mulțumit la rândul său ierarhului, familiei și celor care i-au stat aproape și a făgăduit că va păstori cu multă responsabilitate duhovnicească enoriașii din parohia primită, așa cum a făcut timp de 20 de ani în Arhiepiscopia Alba Iuliei.