Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Nicolae” din Sibiu

1329

În Duminica de după Botezul Domnului Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul sibian Lazaret. Locașul de cult a fost plin de credincioși din Sibiu veniți să primească binecuvântare arhierească în duminica prin care s-au încheiat sfintele sărbători.

În soborul slujitor s-au aflat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică jr., protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, slujitorii locașului de cult, precum și alți preoți de la parohii sibiene. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică jr.

„După botezul în râul Iordan Mântuitorul Iisus Hristos a ieșit să propovăduiască oamenilor această noutate care trebuie să ne schimbe într-un fel pe noi toți și să facă în tot pământul și din viața popoarelor un rai și o Împărăție a lui Dumnezeu. În Evanghelia scurtă din această duminică e arătat Mântuitorul părăsind Iordanul, iar când Iisus a auzit că Ioan a fost arestat, s-a retras de la Iordan, s-a dus spre nordul Țării Sfinte, spre patria lui, spre Nazaret,
în Galilea. Iisus nu a mers direct la Ierusalim, ci mai întâi, de la râul Iordan care mărginește Țara Sfânt spre  răsărit, a urcat spre miazănoapte, spre Galileea, provincia unde S-a născut. S-a dus din Nazaret în Capernaum, pe malul Lacului Galileii și de acolo a început să propovăduiască  și să vină cu vestea „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția lui Dumnezeu”, adică întoarceți-vă spre Dumnezeu”, a subliniat părintele profesor.

Sfințirea centrului social al bisericii

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu i-a feliciat pe credincioșii de la biserica sibiană pentru susținerea constantă și consistentă a lucrărilor duhovnicești și administrative din ultimii ani. Pe lângă lucrările de reparații și renovare din ultimii ani, anul acesta s-a fnalizat edificiarea unui așezământ social lângă locașul de cult și s-a curățat pictura interioară a bisericii.

„Trebuie să avem dragoste față de ceilalți, o dragoste care nu se limitează la noi, sau la cei apropiați nouă, ci și la ceilalți din jurul nostru, făcând fapte de milostenie. Milostenia întărește rugăciunea, este rugăciunea activă, rugăciunea vie, rugăciunea pe care o dăm răspuns milei lui Dumnezeu. Binecuvântăm lucrarea începută aici, acest așezământ social, pentru că suntem datori să ajutăm pe alții, să ne creăm nouă bucuria pe care o are cel care primește și bucuria deplină pe care Dumnezeu o primește din partea noastră ca semn de reucnoștință”, a spus ierarhul.

A urmat sfințirea centrului social amintit unde vor funcționa la finalizarea lucrărilor interioare și de amenajare mai multe spații destinate copiilor și tinerilor, unde vor fi organizate cateheze și activități cu aceștia, dar și spații pentru persoanele vulnerabile social și pentru pelerini.

Cuvântul de mulțumire venit din partea preoților și credincioșilor de la biserica sibiană a fost rostit de pr. Ioan Puia, care i-a oferit ierarhului în dar o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul.