Liturghie arhierească la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sibiu

961

În Duminica a 5-a a Postului Mare, Preasfințitul Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Slujba Sfintei Liturghii în Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sibiu. Alături de ierarh s-au aflat ieromonahul Nifon Baboi de la Mănăstirea Prislop, consilierul cultural eparhial și paroh la biserica sibiană, pr. lect. univ. dr. Emanuel Pavel Tăvală,  pr. Simion Luca, pr. conf. univ. dr. Ioan Mircea Ielciu și alți slujitori ai sfintelor altare.

Credincioșii au venit în număr foarte mare la Sfânta Liturghie și la slujba parastasului de șapte ani pentru cel care a fost ctitorul acestei biserici, pr. Nichifor Todor (1915 – 2011).

PS Ilarion a amintit în cuvântul său de învățătură că anul acesta, în Duminica a-5-a din Postul Mare sunt prăznuite atât praznicul Bunei Vestiri, cât și pomenirea Sfintei Maria Egipteanca. Referitor la pericopa Evanghelică a zilei, ierarhul a făcut mențiune de faptul că Mântuitorul le spune explicit ucenicilor că va fi dat în mâinile cărturarilor și arhiereilor spre chin și omorâre, dar a treia zi va învia. Acest fapt însă nu l-au înțeles ucenicii decât după Învierea din morți a Domnului Hristos, căci aceștia gândeau la o domnie pământească a Mântuitorului. De asemenea PS Ilarion a făcut referire și la dorința celor doi apostoli Iacov și Ioan – care voiau să stea de-a dreapta și de-a stânga Domnului Hristos – fapt ce confirmă că aceștia se gândeau la o domnie pământească a Învățătorului lor, și le spune acestora că acelea sunt rânduite celor care vor bea același pahar al suferinței ca și El, iar acestea sunt doar pentru cei rânduiți (Maica Sa Preacurată, iar de-a stânga Sa este Înaintemergătorul și Botezătorul Ioan).

Părintele Episcop s-a referit și la învățăturile ce se desprind și din sărbătoarea de astăzi a praznicului Bunei Vestiri. Această veste adusă omenirii, este cea mai importantă din istoria omenirii, fiindcă un Mesia era așteptat de întreaga umanitate. Prin această întrupare, Domnul Hristos se aseamănă întru totul cu noi oamenii, creația Sa, în afară de păcat. Ierarhul a îndemnat ca femeile să o aibă de model pe Maica Domnului, care este un portret al sfințeniei.

Referitor la Cuvioasa Maria Egipteanca, ierarhul a menționat că aceasta a stat 47 de ani în pustiu, îndurând foamea, arșița și frigul, precum și alte pericole pe care un om obișnuit nu le-ar fi suportat. După o astfel de petrecere în pustiu, l-a strigat pe nume pe părintele Zosima fără să-l fi cunoscut înainte, i-a arătat texte din Scriptură fără să știe să citească, se ridica de la pământ în timpul rugăciunii. Astfel a concluzionat Ierarhul, pocăința trebuie să fie ceva lăuntric de mare profunzime, nu de suprafață, și lucrată cu ajutorul Harului Duhului Sfânt la Taina Sfintei Spovedanii, printre altele și prin nerepetarea greșelilor făcute.

În final, PS Ilarion a adus un omagiu celui care a fost pr. Nichifor Todor, ctitorul acestui sfânt locaș, cel care poate și trebuie să fie un model și pentru preoții din zilele noastre, atât în slujirea la Sfântul Altar, cât și dincolo de acesta, fiind în permanentă alături de oameni, ajutându-i ori de câte ori acești aveau nevoie.

Au mai luat cuvântul părintele ieromonah Nifon Baboi de la Mănăstirea Prislop care la cunoscut foarte bine pe pr. Nichifor (”dacă ar fi după mine l-aș pune pe părintele Nichifor în vârful unei piramide a preoților din Ardeal”) și părintele consilier Emanuel Pavel Tăvală, care a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul acestei comunități la această sărbătoare și a făcut mai multe referiri la personalitatea și viața pr. Nichifor Todor, prezentând cu această ocazie și cartea apărută la Editura Andreiana cu amănunte despre părintele Todor.

A fost săvârșită slujba parastasului în biserică alături de întreg soborul de preoți slujitori, cât și la mormântul părintelui Nichifor, aflat în curtea bisericii.

Autor: arhid. Ciprian Păsărică