Liturghie arhierească la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Sibiu

1254

În Duminica a 17-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Sibiu. Alături de ierarh s-au aflat protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, precum și slujitorii bisericii. Credincioșii parohiilor arondate acestui locaș de cult au participat în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească și s-au rugat pentru a primi ajutor ceresc în perioada duhovnicească deosebită în care vom intra, cea a Triodului, pregătitoare prin Postul Mare pentru marele praznic al Sfintelor Paști.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii sibiene, iar o parte dintre credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți cititorii și slujitorii acestui locaș de cult ridicat după evenimentele din decembrie 1989 și aflat acum în pregătiri pentru finalizarea picturii interioare și pentru înfrumusețarea exterioară.

Credința statornică

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre perioada în care vom intra, cea a Triodului, a amintit duminicile din această perioadă și a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a relatat minunea săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos femeii cananeence, vindecându-i fiica demonizată.

„Mântuitorul Hristos a dat-o ca exemplu pentru ceilalți care aveau o credință îndoielnică, dar iată că este bună și suferința pentru noi, pentru că atunci când avem câte un necaz, câte o suferință, strigăm către Dumnezeu. Trebuie, însă, să rămână strigătul statornic, rugăciunea smerită, pentru că nu ne-a pedepsit Dumnezeu, ci ne-a dat șansa ca să trecem peste încercare. Dacă ne-ar pedepsi Dumnezeu pentru toate păcatele pe care le facem noi, toți ar trebui să fim în spitale, toți ar trebui să murim, pentru că plata păcatului este moartea. Câtă milă are Dumnezeu față de noi! Ce șansă extraordinară ne oferă! Șansa aceasta este de a lua constant hrană duhovnicească, Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, ori de câte ori ne este foame și sete după Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

Părintele Teodor Răduleț i-a mulțumit la final ierarhului în numele preoților și credincioșilor de la această biserică și i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Haralambie. Credincioșii s-au închinat la final capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu și adus acum spre cinstire.