Liturghie arhierească la biserica Spitalului Militar din Sibiu

540

La sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Pantelimon” din curtea Spitalului Militar din Sibiu. Tinerii studenți ai facultăților din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și de la Organizația Tinerilor din Sibiu – aflați în perioada sesiunii de examene – au venit să participe în număr mare, foarte de dimineață, la Sfânta Liturghie arhierească pentru a se ruga în mod deosebit Sfântului Antonie cel Mare să mijlocească către Mântuitorul Hristos și a trece cu bine perioada grea a examenelor. Ca de obicei studenții au creat o atmosferă frumoasă de rugăciune prin cântările de la strană.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul le-a adresat un cuvânt de încurajare, oferindu-le spre exemplu viața și învățăturile pe care le avem de la Sfântul Antonie cel Mare. Astfel Părintele Episcop le-a amintit studenților că acest părinte a fost cel dintâi cu o viață eremitică, începătorul vieții monahale creștine, trăind între anii 251 – 356 în Egiptul de Mijloc. În acea perioadă pustiul unde se refugiau monahii era mai populat decât multe sate creștine, iar Sfântul Antonie, fiul unor țărani creștini înstăriți, era un mare luminator al credinței. A avut de trecut prin multe încercări, multe dintre ele venite prin îngăduința lui Dumnezeu chiar de la diavol, dar cu voință și ajutor de la Dumnezeu, le-a biruit pe toate. În viața Sfântului este amintit un astfel de moment când mult ispitindu-l diavolii, Sfântul Antonie se ruga, știindu-și neputințele: „Unde ai fost Preadulce Hristoase? Pentru ce dintru început nu Te-ai arătat ca să ușurezi durerile mele?” Și glas s-a făcut către dânsul: „Antonie, aici eram, și așteptam să văd nevoința ta; deci, de vreme ce ai răbdat și nu te-au biruit, de acum îți voi fi ție de-a pururea ajutor și te voi face să fii renumit pretutindeni”. Iată și pentru noi cei de astăzi, le-a spus Preasfinția Sa tinerilor, un model de nevoință și un ajutor concret a lui Dumnezeu atunci când poate ne pierdem speranța, când nici nu ne gândim. Le-a urat apoi succes la examene, iar Sfântul Antonie cel Mare dimpreună cu toată pleiada de mari sfinți ai pustiei pe care Biserica îi cinstește în luna ianuarie să îi ajute și să îi ocrotească cu rugăciunile lor.

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii a fost pomenit cel care a fost Mitropolit al Ardealului în perioada 1982 – 2005, Antonie Plămădeală. Părintele Dănuț Zamfir Papară a mulțumit Preasfinției Sale pentru bunăvoința și dragostea pe care o arată față de tinerii studenți și le-a urat acestora spor la învățat.

La sfârșit, ierarhul a miruit și a stat de vorbă cu tinerii studenți, iar părintele Dănuț Zamfir Papară a împărțit iconițe din partea ierarhului celor prezenți.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică