Liturghie arhierească la Brașov

7544

Mulțimi de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Brașov, locaș de cult ridicat în anii de după Revoluția din 1989 în cartierul Bartolomeu. Credincioșii au venit în număr mare pentru a primi binecuvântare arhierească în Duminica lăsatului sec de brânză și pentru a se pregăti duhovnicește să intre în Postul Mare.

În soborul slujitor s-au aflat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga și mulți preoți de la parohii brașovene.

În cadrul Sfintei Liturghii tânărul teolog Daniel-Ilie Colceriu a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii și de cvintetul „Anatoly” din Brașov.

Postul și foloasele lui

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre însemnătatea Postului Mare pentru viața duhovnicească a credincioșilor și a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în Duminica izgonirii lui Adam din rai.

„Cei care postesc cu adevărat știu că trebuie să împlinească o rânduială care le este de două ori spre folos: o dată pentru că fac o jertfă pentru ei în fața Mântuitorului Iisus Hristos și a doua oară pentru că scutesc o perioadă și trupul de o povară. Este de folos să dăm trupului o hrană mai uoară, dar trebuie să ținem cont că prima preocupare a noastră este de a ne curăți firea, sufletul nostru, mintea noastră și de a înmulți dragostea noastră față de alții. Evanghelia de astăzi ne îndeamnă și la fapte bune, la fapte de milostenie și suntem sfătuiți să ne adunăm comori în cer”, a subliniat ierarhul.

Părintele Vasile Zărnescu de la biserica brașoveană i-a mulțumit ierarhului în numele comunității și a anunțat că în viitorul apropiat se va finaliza și catapeteasma locașului de cult, astfel încât să fie pregătit pentru târnosirea picturii.