Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1040

Sute de credincioși au umplut Catedrala mitropolitană din Sibiu în a doua duminică a Postului Mare, numită și a Sfântului Ierarh Grigorie Palama. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala din inima cetății transilvănene de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Soborul slujitor a fost format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și preoți de la Catedrala mitropolitană. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a locașului de cult, condusă de pr. Dan-Alexandru Streza. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Florin Dumitru Robu-Zamfir a fost hirotonit preot pentru Parohia Movile, Protopopiatul Agnita, județul Sibiu.

Credință și dragoste

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică din Postul Mare. Ierarhul a amintit credincioșilor principalele învățături ale textului biblic prin care s-a prezentat vindecarea slăbănogului din Capernaum.

„În a doua duminică a Postului Mare, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată ce ne trebuie nouă în drumul nostru duhovnicesc: întâi de toate o credință puternică în Mântuitorul Iisus Hristos și în șansa tămăduirii, iar în al doilea rând dragostea față de cei dimprejurul nostru. Trebuie să ne revărsăm dragostea peste semenii noștri. Egoismul nostru, chiar dacă este pozitiv, adică ne îngrijim de progresul nostru spiritual, nu este calea cea adevărată spre rai. Minunea făcută de Mântuitorul Iisus Hristos în Capernaum nu este doar o faptă deosebită, pentru că au fost multe minuni în activitatea Mântuitorului, ci ea are o semnificație aparte pentru noi. Din ea învațăm că trebuie să ne întărim credința și să o mărturisim, ferindu-ne de orice vicleșug sau îndoială a minții, venite din partea vrăjmașului. Apoi, trebuie să privim împrejurul nostru și să vedem dacă nu și pe noi ne așteaptă un slăbănog. Cei patru care l-au adus pe slăbănog la Mântuitorul îi reprezintă pe credincioși”, a spus ierarhul.

Credincioșii s-au împărtășit în număr mare cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și au primit binecuvântarea arhierească pentru a parcurge această perioadă de post și pregătire spirituală pentru întâmpinarea marelui praznic al Învierii Domnului.