Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană din Sibiu

899

Credincioșii din Sibiu și din împrejurimi au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată în Duminica a 28-a după Rusalii la Catedrala mitropolitană din oraș. Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, condusă de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Ioan Daniel Bratu a fost hirotonit preot pentru Parohia Râu Sadului, protopopiatul Avrig, județul Sibiu.

Masa Împărăției

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a tâlcuit credincioșilor Pilda celor poftiți la cină, citită în cadrul Sfintei Liturghii în această duminică pregătitoare pentru praznicul Nașterii Domnului.

„Fiul Omului a venit să slujească și să-și dea sufletul pentru răscumpărarea omenirii. Cine au fost cei pe care i-a chemat întâi la cină? Mai-marii poporului evreu, cei care cunoșteau Legea, cei care trebuiau să o respecte, să înțeleagă că a venit plinirea vremii și Fiul lui Dumnezeu a venit în lume. Dacă ei nu L-au primit, iată libertatea lui Dumnezeu de a alege! Este adăugată acum și libertatea omului de a alege ceea ce Dumnezeu îi propune. Dacă Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său în poporul ales, l-a chemat la mântuire pe acesta, refuzul acestuia Îl determină pe Dumnezeu să trimită la toți ceilalți,  la cei care ascultau Cuvântul Lui, la bolnavii pe care Mântuitorul i-a vindecat, la toți cei care erau lipsiți de ajutor, i-a chemat pe toți la Masa Împărăției. În a treia fază a trimis și dincolo de garduri, adică dincolo de hotarele credinței, la cei păgâni, la cei care s-au îndepărtat de cunoașterea lui Dumnezeu Cel adevărat și s-au închinat idolilor”, a spus ierarhul.

Mulți dintre credincioși s-au împărtășit la Sfânta Liturghie cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aflate în Catedrala mitropolitană din Sibiu.