Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1112

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a 6-a după Paști la Catedrala mitropolitană din Sibiu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din slujitorii locașului de cult și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Șaguna”.

Credincioșii din Sibiu au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, mulți dintre ei primind împărtășania cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Daniel Buda de la facultatea amintită. Părintele profesor a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care se relatează minunea vindecării orbului din naștere.

“Evanghelistul Ioan relatează cu atâta detaliu vindecarea orbului din naștere pentru că o astfel de vindecare putea să fie săvârșită numai de Fiul lui Dumnezeu. Unii s-au întrebat cine poate să vindece un orb din naștere. Acesta nu poate fi un simplu om, nu poate fi doar profet, ci Acesta este Fiul lui Dumnezeu. Aceasta vrea să sublinieze în primul rând evanghelistul Ioan prin relatarea acestei minuni”, a subliniat părintele Buda.

La final, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să aibă credință în Dumnezeu asemenea orbului vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos, pentru ca lumina dumnezeiască să pătrundă în sufletele tuturor. Părintele Mitropolit a amintit credicioșilor că prima duminică după 1 iunie este numită de Biserica Ortodoxă Română și Duminica părinților și copiilor. Ierarhul a subliniat importanța educației religioase în familie pentru viitorul neamului și al Bisericii străbune.

“Grija și responsabilitatea pe care le avem față de copii, față de urmașii noștri sunt imense. De aceea, Biserica nu rămâne în așteptare pentru a apăra drepturile copiilor noștri. Este o responsabilitate pe care o au mama și tata. Mama întâi de toate, pentru că ființa umană este mai apropiată de mama care urmărește copilul până când prinde aripi, dar și tatăl are această responsabilitate de a sădi Lumina lui Hristos în sufletele curate ale copiilor”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

 

Autor: Ștefan Mărculeț