Liturghie arhierească la Făgăraș

1375

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în a treia duminică a Postului Nașterii Domnului în Biserica „Sfântul Nicolae” din Făgăraș, județul Brașov. Liturghie arhierească a prefațat hramul ctitoriei brâncovenești din Făgăraș, iar credincioșii au participat în număr mare la slujba religioasă, mulți dintre ei purtând costumele populare specifice Țării Făgărașului.

În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Făgăraș 1 și paroh al bisericii, Marius Corlean, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, preotul paroh Marcel Dobrea și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ciprian Gheorghe Nistor a fost hirotonit diacon.

Povara păcatelor

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre exemplul de credință și răbdare oferit de femeia gârbovă din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, roadele acestor virtuți fiind vindecarea adusă de Mântuitorul Iisus Hristos.

„Acest exemplu nu este oferit nouă acum, în călătoria noastră spre praznicul Nașterii Domnului, pentru că povara păcatelor noastre este atât de grea încât ne oprește să ne uităm spre cer, deși nu avem vreun handicap fizic. Totuși, trupul nostru viețuiește împreună cu sufletul nostru, iar dacă sufletul are povara prea mare, suferă și trupul. Nu ne putem apropia de Mântuitorul Iisus Hristos, de bucuria Crăciunului dacă nu încercăm să lăsăm jos povara păcatelor, să ne ne întâlnim cu El, și el ne va chema, ne va recunoaște anii de chin și povara pe care am purtat-o”, a subliniat ierarhul.

La final, părintele Marius Corlean a fost hirotesit iconom stavrofor. Părintele protopop i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității făgărășene în Postul Crăciunului și pentru că în ultimii ani a efectuat vizite pastorale în preajma hramului bisericii. Ca dar din partea comunității părintele Marius Corlean și părintele Marcel Dobrea i-au oferit ierarhului o icoană a Sfântului Nicolae.