Liturghie arhierească la Făgăraș

744

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie din a patra duminică a Postului Nașterii Domnului în Biserica „Sfântul Nicolae” din Făgăraș, ctitoria Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu. Ierarhul a adus binecuvântare peste comunitatea făgărășeană care a sărbătorit hramul istoricului locaș de cult și a prăznuit cei 320 de ani trecuți de la zidirea acestei monumentale biserici.

Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date grupul de tineri de la biserica făgărășeană condus de doamna preoteasă Natalia Corlean.

Înălțarea spre cele sfinte

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor învățăturile pe care duminicile din această perioadă premergătoare praznicului Crăciunului le aduc în inimile credincioșilor și a tâlcuit Evanghelia din duminica a 27-a după Rusalii, a vindecării femeii gârbove.

„Femeia aceasta gârbovă nu reprezintă doar suferința fizică a unor oameni, ci ea reprezintă mai presus de toate gârbovia întregii lumii, greutatea păcatului care l-a făcut pe om să se îndepărteze de Dumnezeu și de aceea Dumnezeu a rânduit prin Iisus Hristos mântuirea. Vindecarea celei care timp de 18 ani nu putea privi la cer, ci doar spre pământ, este o prevestire a vindecării făcute de Fiul lui Dumnezeu, Cel născut din peștera Betleemului pentru a mântui întreaga lume. Este foarte important să înțelegem că fiecare în parte simțim folosul pe care îl are pentru noi gravitația, atracția pământului. Simțim și grija prea multă față de pământ, legătura iubirii de posesie pentru bunuri pe care nu le avem în stăpânire, ci doar în folos, simțim că rămânem gârboviți, nu putem privi spre lumină, spre soare”, a subliniat ierarhul.

La final preotul Marcel Dobrea de la biserica făgărășeană i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și i-a oferit o icoană a Maicii Domnului. De asemenea, părintele Marcel Dobrea a prezentat toate proiectele și activitățile desfășurate în acest an cu tinerii și nu numai prin Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu”, cu implicarea doamnei preotese Natalia Corlean și a altor oameni apropiați comunității parohiale. Pentru implicarea lor în toate activitățile aceștia au primit acte de recunoștință din partea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Făgăraș.

Monument al eroilor, sfințit de ierarh

În aceeași zi IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit monumentul eroilor din curtea Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul făgărășean Galați. Monumentul a fost construit în 1931 în memoria eroilor din fost comună Galați, căzuți pe fronturile de luptă din primul război mondial. În timp, monumentul a fost restaurat și s-au adăugat în lista eroilor și numele celor căzuți la datorie în timpul celui de-al doilea război mondial.

După slujba de sfințire IPS Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” primarului Municipiului Făgărăș, Gheorghe Sucaciu și profesorului Ion Bogdan de la Colegiul Național „Radu Negru” din localitate.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori și o paradă militară.  Mai apoi, ierahul a sfințit și capela mortuară ridicată în apropierea bisericii din cartierul făgărășean Galați.