Liturghie arhierească la Făgăraș

2223

În Duminica a doua a Postului Mare credincioșii din Municipiul Făgăraș, județul Brașov, au primit binecuvântare arhierească. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cimitirul municipiului, iar în soborul slujitor s-au aflat protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, cei doi parohi ai bisericii, părintele Gheorghe Malene și părintele Liviu Petrașcu, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi ai Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Alexandru Morogan a fost hirotonit diacon.

Rugăciunea pentru semeni

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre viața și teologia Sfântului Grigorie Palama și despre însemnătatea celei de-a doua duminici din Postul Mare.

„În școala Bisericii noi învățăm astăzi un lucru foarte important și anume că iubirea lui Dumnezeu este nemărginită și că mila Sa este atât de mare încât ne protejează, ne ajută și ne îndrumă pe fiecare dintre noi să vedem suferințele dimprejurul nostru și să alergăm purtându-i în rugăciune și ajutându-i pe cei în neputință pentru a adăuga ceva la efortul spiritual și fizic pe care îl facem în timpul postului. Nu este suficient numai să postim în casele noastre, să ne îngrijim de noi și de-ai noștri, ci trebuie să adăugăm în plus rugăciune pentru cei aflați în nevoi”, a subliniat ierarhul.

Părintele Mitropolit le-a mulțumit la final celor doi preoți care au slujit până de curând la biserica din cimitirul Municipiului Făgăraș, părintele Ioan Minu și părintele Ioan Lungoci, iar pe cei doi noi parohi i-a îndemnat să continue misiunea pastoral-misionară în cele două comunități parohiale și să sporească lucrarea duhovnicească în rândul credincioșilor.

Mulțumirile din partea comunităților parohiale au venit prin cuvintele părintelui Liviu Petrașcu, iar mai apoi ierarhul a primit în dar o icoană.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.