Liturghie arhierească la Făgăraș

762

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencii), Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a liturghisit la Făgăraș, în Biserica „Sfântul Ioan Evanghelistul”, alături de protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, de pr. Vasile Stan și un sobor de preoți. În cuvântul său de învățătură, PS Ilarion a făcut referire la pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie. Sfântul Evanghelist Ioan ni-L prezintă pe Mântuitorul Hristos umblând prin țara Sfântă, prin Palestina, și ajuns obosit în ținutul Samariei, la cetatea numita Sihar, poposește la fântâna lui Iacob. Ucenicii Domnului intraseră în oraș ca să găsească cele ce sunt necesare pentru hrana trupului, iar Mântuitorul a rămas singur lângă izvorul istoric al lui Iacob. După o scurtă așteptare, iată o femeie samarineancă vine să ia apă de la fântână. Părintele Episcop a explicat cum între evrei și samarineni era o stare de conflict, de ură, căci aceștia încălcaseră obiceiurile și rânduielile religioase ale poporului evreu. La solicitarea Domnului Hristos de a-I da să bea apă, femeia se miră cum un iudeu poate să ceară de la un samarinean ceva. Însă Mântuitorul îi răspunde „Dacă ai fi știut Cine ți-ar fi cerut apă I-ai fi dat” căci îți dădea apa cea vie. Femeia întreabă ce să facă pentru a bea această apă vie, iar Hristos Domnul o convertește practic pe femeie, prin întrebări despre viața sa particulară, ca o sfântă spovedanie. Samarineanca îi răspunde la întrebări, fiind ca o mărturisire sinceră spunând exact ceea ce a făcut ea. Simțind că este un mare prooroc, femeia fuge în sat și-și anunță consătenii despre întâlnirea avută și că i-a spus toate câte a făcut ea în viață. Iată că această femeie păcătoasă a ajuns să cheme ea la credință pe cei din sat și să vină să-L vadă și ei pe Mântuitorul Hristos la fântâna lui Iacob, Cel care i-a spus că va veni vremea să ne rugăm în duh și adevăr. Această rugăciune ar trebui să o avem și noi, a spus Părintele Episcop, o rugăciune care nu se vede, nu se aude, este numai în inima și în sufletul omului, fiind o rugăciune foarte puternică, dacă reușim să o câștigăm. Această rugăciune nu o putem găsi decât în Biserică, unde ne putem aduna gândurile, inima, sufletul ne putem ruga cu toții în duh și în adevăr. De asemenea ierarhul a făcut referire la „apa cea vie” care este Cuvântul Evangheliei, pe care trebuie să-l propovăduim cu toții, să-l descoperim și celorlalți care nu-l cunosc pentru ca și aceștia să se bucure de roadele rugăciunii „în duh și adevăr”. „În Biserică găsim tot ceea ce avem nevoie pentru mântuirea noastră. Rugăm pe Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, pace, bucurie”, a spus ierarhul.

Părintele Vasile Stan a încheiat cu un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru rugăciunea făcută împreună la acest moment de comuniune de unitate în duh și adevăr, părintelui Episcop Ilarion Făgărășanul care a acceptat invitația parohiei, fiind alături de această comunitate, precum și celorlalți preoți slujitori.

După cuvântul de învățătură, întreg soborul de preoți și P.S. Sa au înconjurat biserica, au fost patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită o ectenie.

Părintele Episcop a miruit și s-au împărțit iconițe credincioșilor.