Liturghie arhierească la Gura Râului, judeţul Sibiu

1182

În a doua Duminică a Postului Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Gura Râului, judeţul Sibiu. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sălişte şi paroh al bisericii, Petru-Toader Damian, parohul bisericii noi din Gura Râului, Nicolae Cătană, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Daniel Crişcă a fost hirotonit diacon.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Părintele vicar-administrativ a subliniat în cuvântul său principalele învăţături transmise de Evanghelia citită în această duminică la Sfânta Liturghie, a dregătorului bogat-păzirea poruncilor.

„Dumnezeu vrea să ne înveţe cum să ne raportăm la bogăţie şi să înţelegem ce este, de fapt, bogăţia, şi cum trebuie să o folosim noi pe ea, ca nu cumva să ne folosească ea pe noi şi să devenim un instrument al bogăţiei şi nu bogăţia să fie un instrument de care ne folosim noi. Bogăţia în sine, oricât de mare şi de multă ar fi, nu este ceva rău sau bun, este ceva de care ne folosim noi, rău sau bine. Bogăţia nu are valoare morală, decât în măsura în care o foloseşte omul. Omul îi dă expresie morală bogăţiei prin modul în care o foloseşte”, a spus părintele Ioachim Tomoiagă.

La final, Părintele Mitropolit i-a felicitat pe credincioşii din Gura Râului pentru ataşamentul lor faţă de Biserica străbună şi faţă de tradiţiile româneşti Localitatea din Mărginimea Sibiului este fruntaşă în privinţa activităţilor de promovare a vechilor obiceiuri româneşti, mai ales anul acesta, când în Patriarhia Română se omagiază satul românesc. Ierarhul i-a îndemnat ca, în această perioadă, să urmeze porunca evanghelică de a dărui semenilor din agoniseala lor pentru a fi următori ai lui Hristos prin faptele noastre bune.

„Dacă vrem să fim desăvârşiţi trebuie să rupem legătura noastră cu pământul, cu bogăţia trecătoare, cu atracţia pământului, trebuie să ne rupem de greutatea care nu ne lasă să fim liberi şi să ne bucurăm de frumuseţile spirituale lăsate de Dumnezeu nouă ca dar. Trebuie să înmulţim dragostea noastră pentru ca libertatea dobândită apoi să fie însoţită, ajutată, de bucuria celor care au primit darul oferit lor. Prin acestea ne facem următori ai lui Hristos”, a spus ierarhul.

Părintele protopop Petru-Toader Damian i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea din Gura Râului prin această Sfântă Liturghie arhierească, moment de încununare a activităţilor desfăşurate aici în cadrul Anului omagial al satului românesc, amintind aici hramul bisericii vechi din 14 octombrie, când învăţătorii, primarii şi preoţii care au activat la Gura Râului au fost cinstiţi şi spectacolul „Din dragoste de satul românesc” din 21 octombrie. Părintele Petru-Toader Damian i-a oferit în dar ierarhului o icoană, iar mai apoi credincioşii au avut posibilitatea să se închine capului Sfântuluiu Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu.