Liturghie arhierească la Hărman, județul Brașov

799

Credincioșii din localitatea Hărman, județul Brașov, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului în prima duminică a Postului Nașterii Domnului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul amenajat în demisolul noii biserici din Hărman, locaș de cult aflat în construcție din anul 2017 și închinat Sfântului Mare Mucenic Mina. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Săcele, Sorin Șerban, cei doi preoți din Hărman, parohul Bisericii „Sfântul Mina”, părintele Vicu Călin și parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, părintele Emil Popa, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Daniel Borulea a fost hirotonit diacon.

Bogăția sufletească

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a tâlcuit Evanghelia din această primă duminică a Postului Nașterii Domnului, a bogatului căruia i-a rodit țarina.

„Există o mare bogăție a credinței noastre care se extinde în așa-numitele calități, pe care noi le spunem teologic virtuți, când omul împlinește poruncile lui Dumnezeu și spunem noi că este un om bun. Bun este doar Dumnezeu în sensul absolut, dar un om virtuos, credincios, este milostiv, îngăduitor, iubește pe toți, dă un cuvânt bun și un sprijin material și spiritual oricui are nevoie. Acel bine pe care îl face omul virtuos, omul credincios, se extinde și în sensul adevărat al bogăției și iată că dumneavoastră ați depozitat dragostea dumneavoastră aici, în această nouă biserică”, a subliniat ierarhul.

Ierarhul a apreciat în cuvântul său eforturile comunității din Hărman pentru ridicarea unei noi biserici și le-a mulțumit tuturor celor care au sprijinit până acum lucrările de construcție. Părintele paroh de la Hărman 2, Vicu Călin i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă și pentru cuvintele de încurajare și de felicitare.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Parohia Hărman 2 se construiește într-o parte nouă a localității din apropierea Brașovului, biserica veche din localitate fiind neîncăpătoare pentru familiile de credincioși care locuiesc aici.

IPS Mitropolit Laurențiu a vizitat după Sfânta Liturghie șantierul bisericii noi din Hărman, împreună cu preoții și autoritățile locale.