Liturghie arhierească la Jibert, județul Brașov

1904

Credincioșii din Jibert, județul Brașov, au primit binecuvântare arhierească în Duminica a 20-a după Rusalii, când Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în biserica parohială, un locaș de cult închinat Înălțării Domnului.

Cu ocazia acestei vizite pastorale ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la biserica parohială, prin care locașul de cult a fost renovat și înfrumusețat la exterior și la interior.

Alături de ierarh s-a aflat un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea și mai mulți slujitori ai sfintelor altare din parohiile învecinate și din alte părți.

În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Alin Mihai Boboc a fost hirotonit preot pentru Parohia Bran-Predeluț, iar tânărul teolog Claudiu Dorian Vasile Streulea a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.

Întâmpinarea lui Hristos

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturhie în care s-a relatat minunea învierii fiului văduvei din Nain.

„Astăzi am primit o chemare însoțită de mâna întinsă a lui Hristos, Care ne prinde pe fiecare și ne binecuvintează pentru a ne scoate din moartea păcatului ca să avem viață întru El și viața întru El este premisa vieții veșnice. Aici, în lumea aceasta, ne pregătim viața de dincolo. Ce facem acum aici va fi luat în socoteală dincolo. Când avem supărări și necazuri mari care ne copleșesc, să nu deznădăjduim și să știm că Dumnezeu trimite mângâiere la momentul potrivit, poate în ultimul moment, așa cum i-a trimis văduvei din Nain, atunci când ea n-o mai aștepta, văzând că doar peste câteva clipe va fi pus în mormânt fiul ei. Fiecăruia dintre noi ne rânduiește Dumnezeu șansa ieșirii, nu printr-o  minune așteptată de noi la casele noastre, așa cum vrem noi, adică îndată ce apare necazul să se ridice și să apară bucuria, ci în momentul în care Îl căutăm, știind că El iese întotdeauna în întâmpinarea noastră. Mântuitorul nu s-a dus la casa femeii îndată ce a murit copilul ei, ci a lăsat ca toți să vadă cât de mare este puterea lui Dumnezeu dacă omul vine spre El, Îl întâmpină, iar Hristos iese în

întâmpinarea lui”, a subliniat ierarhul.

Părintele paroh Iulian Ungureanu i-a mulțumit ierarhului pentru vizita arhierească și i-a oferit în dar o icoană. Pentru eforturile depuse în ultimii ani la renovarea bisericii parohiale, dar și pentru activitatea pastorală și misionară din comunitate, în special în rândul tinerilor, părintele Iulian Ungureanu a fost hirotesit iconom. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliul parohiale, Consiliului Județean Brașov, Primăriei comunei Jibert și mai multor binefăcători.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine la final moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.