Liturghie arhierească la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Turnu Roșu, județul Sibiu

1672

Mulțimi de credincioși au participat duminică, 25 august, la Sfânta Liturgie oficiată la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Turnu Roșu, județul Sibiu, una dintre vechile așezăminte monahale din Ardeal, distrusă în secolul al XVIII-lea de generalul austriac Bucov, dar renăscută în anii de libertate de după 1989. Ca o prelungire a hramului, Sfânta Liturghie din această duminică a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, starețul mănăstirii, protosinghelul Petroniu Tănase, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Avrig, Vasile Gafton și alți slujitori ai sfintelor altare.

În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Nectarie Popa de la mănăstirea sibiană a fost hirotonit diacon, iar diaconul Angelo George Ionescu a fost hirotonit preot pentru Parohia Armeni, județul Sibiu.

Virtutea credinței

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă, care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică în care se prezintă minunea vindecării fiului lunatic.

„Copilul din Evanghelia de astăzi nu știa să se roage, nu putea să se roage, nu putea să-și manifeste rugăciunea pentru că avea duh mut. Mântuitorul Iisus Hristos ne arată prin această vindecare că El a venit pentru noi și pentru a noastră mântuire și mai ales să scape pe om de robia păcatului și de robia celui rău. Pentru că avea acest copil un duh mut, nu a stat să mai măsoare credința tatălui, nu a stat să măsoare credința celui în cauză, ci l-a vindecat, l-a scos de sub stăpânirea celui rău”, a subliniat părintele Ioachim Tomoiagă.

La final, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre puterea credinței care adună oamenii în jurul mănăstirilor și bisericilor pentru a se ruga și a-L cinsti pe Dumnezeu. Ieraarhul i-a îndemnat pe credincioși să rămână statornici în credința lor și să ceară mereu ajutorul divin în orice moment din viața lor.

„Orice mănăstire, ca orice biserică, prin sfințire, prin consacrare, devine un loc sfințit și sfințitor. Dacă mergi pe un loc sfințit, te sfințești, dar apoi trebui să duci cu tine darul acesta câlcând pe aceeași potecă, pe aceeași cărare a mântuirii. Când privim la bisericuța aceasta micuță care a stat aici ani în șir ca mărturie și văzând mănăstirea ce s-a ridicat aici ne întărim în credință. Trebuie să avem credință statornică, așa cum învățăm din Evanghelia de astăzi, și să înțelegem că ea nu este un dat al nostru. De multe ori ne lăudăm cu virtuțile noastre, crezând că sunt ale noastre. Toți am făcut acest lucru și am declarat că iubim pe cineva, dar de fapt noi ne manifestăm dragostea față de o ființă plăcută nouă datorită faptului că ne-a învrednicit Dumnezeu de acest dar. Virtutea este înmulțirea darului pe care Dumnezeu ți l-a dat”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Părintele stareț Petroniu Tănase i-a mulțumit ierarhului pentru prezența în această duminică la mănăstirea din munții ce era odinioară graniță între Transilvania și Țara Românească și i-a oferit în dar o icoană în mozaic.

Soborul slujitor a oficiat mai apoi slujba Sfântului Maslu, după care ierarhul a sfințit pictura în mozaic de la intrarea în biserica mănăstirii și un nou lumânărar al așezământului monahal.