Liturghie arhierească la Mănăstirea Cârțișoara

1253

În Duminica a 22-a după Rusalii Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Cârţişoara, județul Sibiu. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezenţa obştii monahale şi a unui număr mare de credincioşi.

În cadrul Sfintei Liturghii, în predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Părintele Episcop a vorbit despre înţelesurile duhovnicești ale fragmentului scripturistic duminical ce a prezentat tămăduirea celor zece leproși de către Mântuitorul Iisus Hristos: ,,Din punct de vedere duhovnicesc, Părinții Bisericii dintotdeauna au văzut în această pericopă evanghelică o generalizare înspre lumea spirituală, iar cum lepra era considerată în orizontul duhovnicesc ca simbol al păcatului,  vindecarea pe care Domnul Iisus Hristos o aduce este, de fapt, vindecarea tuturor celor păcătoși de lepra păcatului, vindecarea oamenilor de păcate, pentru că El a venit în lume ca să Se facă pe Sine jertfă de ispășire pentru păcatele noastre, ca să ne ierte de păcate prin sângele pe care Fiul lui Dumneze l-a vărsat pe Cruce”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a oficiat slujba de înmormântare a Mariei Papacioc, mama Părintelui Dimitrie Papacioc (duhovnicul acestei mănăstiri) şi cumnata vrednicului de pomenire Pr. Arsenie Papacioc.