Liturghie arhierească la Mănăstirea Dejani, județul Brașov

471

În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din comuna Recea, satul Dejani, județul Brașov. Alături de Preasfinția Sa au slujit un sobor de preoți din care a făcut parte părintele protosinghel Varlaam Nechifor, starețul mănăstirii și părintele arhimandrit Atanasie Roman, starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită pentru prima oară de către un ierarh în paraclisul Mănăstirii „Schimbarea la Față a Domnului”, în prezența a numeroși credincioși. În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop a adus aminte că pe Maica Domnului o cinstim în mod deosebit prin patru mari praznice: Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie ) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Ea s-a născut ca rod al rugăciunilor părinților Ioachim și Ana, iar ca o mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru acest dar, aceștia au adus-o la templul din Ierusalim și au încredințat-o preoților. Aici arhiereul atunci, Zaharia, din insuflarea Domnului, a dus-o în Sfânta Sfintelor, locul unde o dată pe an intra singur arhiereul să aducă jertfe lui Dumnezeu. Ierarhul a menționat că așa cum atunci exista o grijă deosebită pentru copiii acare erau aduși la templu, unde erau deprinși atât cu munca cât și cu rugăciunea, așa și noi astăzi trebuie să avem grijă de copii noștri pentru a intra în viață pregătiți pentru a munci și a fi aproape de Biserică. Aflându-ne în postul Crăciunului, Preasfinția Sa a menționat ca în această perioadă să postim nu numai prin mâncare ci și prin abținerea de la cuvinte urâte, să fim atenți la faptele noastre de zi cu zi, să nu mai urâm, să nu mai defăimăm și să nu vorbim de rău pe nimeni, pentru a ne putea Împărtăși cu vrednicie cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Iar acest comportament trebuie să-l avem toată viața noastră, căci dragostea pe care o manifestăm către cel de lângă noi, este de fapt dragostea pe care o arătăm lui Dumnezeu. Preasfințitul Ilarion a remarcat pe lângă atmosfera de rugăciune de la această mănăstire și eforturile acestei obști pe plan administrativ, prin construcțiile care se fac aici (corp de chilii, trapeză, stăreție).

„Să ne rugăm Maicii Domnului să ne dăruiască sănătate, pace și bucurie, să putem trece acest post al Crăciunului cu mult spor duhovnicesc pentru a ne putea bucura la Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când au venit îngerii și au cântat «Slavă întru cei de Sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire». Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu pentru binecuvântarea de a fi împreună astăzi la Dejani pentru a ne ruga împreună, mulțumim și dumneavoastră celor care ați venit, cu toate că sărbătoarea este în timpul săptămânii și nici vremea nu este prielnică, iar Maica Domnului să ne acopere, să ne ocrotească, să ne păzească de tot răul și să mijlocească la Fiul său pentru toți”, a spus ierarhul.

Părintele stareț a mulțumit că în această zi de mare sărbătoare, la praznic Împărătesc, când Dumnezeu își arată bunăvoința Sa către neamul omenesc (după cum spune troparul sărbătorii), Preasfinția Sa Ilarion Făgărășanul a binevoit să fie împreună cu obștea și credincioșii veniți la Dejani și să slujească în biserica de iarnă a mănăstirii. De asemeni a mulțumit tuturor celor care ajută mănăstirea.

A urmat slujba parastasului pentru ctitorii acestui așezământ, după care Preasfinția Sa a miruit credincioșii, iar părintele stareț Protosinghel Varlaam Nechifor, a împărțit iconițe, pentru ca cei prezenți să-și aducă aminte de această frumoasă și binecuvântată zi.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică