Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie” din Sighișoara

1373

Pelerini din mai multe părți ale țării au participat în prima duminică a noului an bisericesc la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie” din Sighișoara, județul Mureș. Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea să fie binecuvântați de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a condus soborul slujitor format din preoți ai așezământului monahal și preoți de la parohiile aflate în apropiere. În soborul slujitor s-a aflat și starețul mănăstirii, arhimandritul Ghelasie Țepeș.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit celor prezenți Evanghelia din această duminică în care s-a prezentat pilda datornicului nemilostiv. Ierarhul a subliniat faptul că trebuie să arătăm iubire milostivă față de semenii noștri, pentru ca și Dumnezeu să se milostivească spre noi.

„Mântuitorul ne-a învățat pe noi, ne-a transmis până la noi, o rugăciune pe care o rostim noi, o rugăciune învățată de ucenici și apoi de noi, rugăciunea «Tatăl nostru». Este cea mai cunoscută rugăciune și în aceasta punem o condiție lui Dumnezeu, aceea de a ne ierta nouă greșelile dacă și noi iertăm greșiților noștri. Suntem obligați, deci, să iertăm! Și cum stăm noi cu iertarea? Foarte rău stăm, pentru că nu este vorba doar de a ierta o datorie și nu prea facem nici așa, dar semnificația cea mai importantă este una spirituală, este modul în care noi ne raportăm la Dumnezeu și la semenii noștri. Sfânta Scriptură spune că nu putem să-L iubim pe Dumnezeu, pe Care nu-L vedem, dacă nu-l iubim pe aproapele nostru care are Chipul lui Dumnezeu în el și pe care îl vedem, este lângă noi. Iertarea este o datorie a noastră pe care trebuie s-o împlinim față de semenii noștri pentru ca Dumnezeu să se milostivească față de noi”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Mănăstirea „Sfântul Dimitrie” din Sighișoara a fost înființată în urmă cu mai bine de 20 de ani și a devenit unul dintre importantele centre de spiritualitate monahală din Transilvania.