Liturghie arhierească la Mănăstirea Turnu Roșu

1715

În Duminica a 12-a după Rusalii, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Turnu Roșu, județul Sibiu, avându-i alături ca împreună slujitori pe părintele stareț, protosinghelul Petroniu Tănase, părintele protopop de Sibiu, Ioan Coșa și alți preoți slujitori invitați.

Într-o atmosferă de sărbătoare, după o tradiție de zeci de ani, aici la Mănăstirea „Turnu Roșu”, în prima duminică după praznicul Adormirii Maicii Domnului, se serbează hramul acestei mănăstirii. Mulți credincioși din împrejurimi, dar și din alte locuri au fost prezenți în această duminică frumoasă de vară, participând la slujba Sfântului Maslu, urmată de Sfânta Liturghie arhierească.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul după ce a relatat pe larg conținutul pericopei evangelice, a evidențiat învățăturile care se desprind din această convorbire a Mântuitorului Iisus Hristos cu tânărul bogat. Este de remarcat că puțini creștini din zilele noastre au îndrăzneala să afirme că păzesc Legea lui Moise și cele două porunci ale iubirii de Dumnezeu și a aproapelui, precum tânărul din Evanghelia citită astăzi. Ierarhul a precizat că fără a păzi aceste porunci, aceste rânduieli, nu putem să ne mântuim, chiar dacă încălcăm una dintre ele. Făcând referire la faptul că tânărul bogat aflat în dialog cu Domnul Hristos nu a putut renunța la averile sale, deși împlinea poruncile, Părintele Episcop a menționat că noi trebuie să dăm totul pentru Mântuitorul Iisus Hristos, punându-L pe primul loc în preocupările din viața noastră, apoi urmând familia și celelalte. „Dacă ne legăm de comori pământești sigur uităm de Dumnezeu. Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru părinte Mitropolit Laurențiu, care a binecuvântat să fim astăzi aici pentru a ne ruga împreună, Maicii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, tuturor Sfinților, mulțumim și celor care au dat răspunsurile la strană și dumneavoastră care ați venit în număr atât de mare. Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă răsplătească toată osteneala,” a încheiat ierarhul.

Părintele stareț protosinghelul Petroniu Tănase a mulțumit Preasfințitului Ilarion Făgărășanul pentru frumoasa slujbă arhierească, tuturor preoților slujitori, celor prezenți și a spus că deși obștea mănăstirii este mică, se străduiesc să mențină permanent candela rugăciunii, săvârșindu-se totdeauna Sfânta Liturghie, care la sărbători este urmată de predică, rugăciunile de dezlegare și apoi o agapă pentru cei prezenți. În semn de respect, părintele Petroniu a oferit Părintelui Episcop o sfântă icoană cu Maica Domnului și Mântuitorul și o cruce de binecuvântare.

Credincioșii au fost miruiți de preoții slujitori, li s-au oferit iconițe din partea Părintelui Episcop Ilarion Făgărășanul și au fost invitați la o agapă pregătită de obștea mănăstirii.

Autor: ierodiacon Ciprian Păsărică