Liturghie arhierească la Olteț, județul Brașov

1394

În ultima duminică din an Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Olteț, Protopopiatul Făgăraș 2, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță și alți slujitori ai sfintelor altare din parohiile învecinate.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a explicat Evanghelia din duminica de după marele praznic al Nașterii Domnului în care s-a prezentat fuga în Egipt a Familiei Sfinte.

„Există o pronie dumnezeiască urmărită în toate. Această fugă în Egipt s-a întâmplat pentru că îngerul l-a ocrotit pe Prunc și i-a înștiințat pe Maica Domului și pe Dreptul Iosif să meargă în Egipt, pentru că Irod dorea moartea Pruncului. Ne întrebăm dacă nu putea oare Dumnezeu să-l ocrotească altfel dacă Pruncul era Fiul lui Dumnezeu? Dumnezeu așteaptă contribuția noastră. Pronia divină a fost deasupra, i-a înștiințat și i-a pus pe ei să facă acest efort, a rânduit să stea acolo și le-a trimis vestea că a murit Iord și să se întoarcă înapoi. Ajungând în Palestina și văzând că în locul lui Irod era fiul acestuia, s-au temut și au plecat în Nazaret. S-a împlinit astfel o altă profeție și anume că Mântuitorul nazarinean se va chema. Toate aceste prevestiri din Vechiul Testament au fost semnalele venirii Mântuitorului și au pregătit poporul mesianic”, a subliniat ierarhul.

A urmat apoi ceremonia de instalare a noului preot paroh de la Olteț, Alexandru Bran. Noul paroh a primit din partea ierarhului îndemnul de a fi un bun păstor pentru credincioșii încredințați și de a propovădui neîncetat cuvântul evanghelic. Părintele Bran i-a mulțumit ierarhului pentru încrederea acordată de a fi parohul credincioșilor din Olteț și a făgăduit că va lucra rodnic în ogorul Bisericii.