Liturghie arhierească la Perșani, județul Brașov

1242

Comunitatea credincioșilor din Perșani, județul Brașov, a sărbătorit hramul din acest an al Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” prin Sfânta Liturghie arhierească. Slujba religioasă a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, parohul Dorin Ioan Cristea, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.

Credincioșii au participat în număr mare la slujba arhierească, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Viștea de Jos, județul Brașov.

În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Toader Vintilă a fost hirotonit preot pentru Parohia Broșteni, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu.

Îngerii și omenirea

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor rolul și misiunea îngerilor în lucrarea de mântuirea a omenirii.

„Aceste ființe pe care le-a creat Dumnezeu sunt multe, nu le știm numărul și sunt mijlocitoare între om și Dumnezeu. Sunt superioare omului, pentru că sunt duhuri, dar inferioare lui Dumnezeu pentru că sunt limitate, nu sunt atotprezente. Sfinții îngeri au fost toți în rai, dar o ceată s-a mândrit atât de mult încât a dorit să fie asemenea lui Dumnezeu. Aceștia au căzut din rai și căderea lor este iremediabilă, devenind demoni. Sfinții îngeri sunt ocrotitorii noștri, au dus cuvântul lui Dumnezeu oamenilor pentru că au putut să apară în fața oamenilor, căci pe Dumnezeu nu a putut nimeni să-L vadă. Îngerii apar, se arată și transmit vestea cea bună de la Dumnezeu, iar îngerul Gavriil serbat astăzi a dus Sfintei Fecioare vestea ce mare că va naște Prunc și se va chema Emanuel”, a spus ierarhul.

Pentru lucrarea misionară, pastorală și administrativă din parohie părintele Dorin Ioan Cristea a fost hirotesit iconom stavrofor. Părintele paroh a mulțumit la final tuturor binefăcătorilor și autorităților care au sprijinit activitățile comunității parohiale și i-a oferit ierarhului în dar o icoană.

Sărbătoarea de la Perșani s-a terminat cu sfințirea casei parohiale, construită în ultimii ani cu mari eforturi ale comunității. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adus într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.