Liturghie arhierească la Perșani, județul Brașov

472

De sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor cereștilor puteri, la biserica din Perșani, județul Brașov, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Credincioșii din Perșani au cinstit pe Sfinții Voievozi, așa cum sunt numiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii acestei parohii, venind în număr mare la Biserică.

Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori din care a făcut parte părintele protopop de Făgăraș,  preot dr. Marius Corlean și părintele paroh Dorin Ioan Cristea.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a arătat că aceste cete îngerești noi astăzi nu le mai vedem, poate din cauza păcatelor noastre, a slăbiciunilor noastre, însă arhangheli și îngeri s-au arătat oamenilor prin voia lui Dumnezeu, cu un scop anume, așa cum vor veni și anunța sfârșitul veacurilor. Apoi ierarhul a amintit câteva din arătările Sfinților Arhangheli pe care le regăsim în Sfânta Scriptură. Ierarhul a mai spus credincioșilor că sfinții îngeri sunt prezenți în mod special, în mod nevăzut la sfintele slujbe care se săvârșesc în biserică pentru că ei aduc laudă neîncetată lui Dumnezeu, iar noi credincioșii ne asociem laudei și slujirii lor. De asemenea primim la taina Sfântului Botez un înger păzitor, care ne călăuzește și ne păzește pe parcursul vieții.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat venirea mea în această parohie, la sărbătoarea comunei dumneavoastră, care îi cinstește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, trimițând binecuvântări Arhierești părintelui paroh Dorin și întregii comunități. Îl rugăm pe Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, pace și bucurie”, a încheiat cuvântul său ierarhul.

În continuare a vorbit părintele paroh Dorin Ioan Cristea care a mulțumit Părintelui Episcop căci în Anul Centenarului a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Perșani, menționând că  „acolo unde este Episcopul, acolo este Biserica deplină” după cum spune Sfântul Ciprian al Cartaginei. De asemenea a adus mulțumiri și Părintelui Mitropolit pentru încuviințarea acestei prezențe arhierești în parohia din Perșani.

 Icoana Maicii Domnului numită „Îndrumătoarea” a fost adusă spre cinstire și închinare în această biserică. Din această icoană în anul 2013 a început să izvorască mir. Totodată părintele Doru Gheaja de la Cenaclul Lumină Lină din Alba Iulia a fost prezent în mijlocul acestei comunități, la invitația părintelui Dorin. Ca semn de prețuire, părintele Dorin Cristea a oferit în dar la începutul Sfintei Liturghii Părintelui Episcop o bederniță cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cu care a și slujit.

A urmat Taina Sfântului Maslu, apoi părintele Episcop Ilarion Făgărășanul a miruit credincioșii, iar părintele Dorin a împărțit acestora câte o iconiță din partea Ierarhului ca aducere aminte de această zi binecuvântată.

La ieșirea din biserică a fost oferit câte un pachet cu hrană, iar credincioșii au fost invitați la o agapă.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică