Liturghie arhierească la Sânpetru, județul Brașov

1710

În Duminica a VI-a după Paști Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a liturghisit la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sânpetru, jud. Brașov, alături de părintele Iustin Răzvan Gârleanu, paroh al bisericii „Sfântul Nicolae” din Sânpetru și părintele arhimandrit Atanasie Roman, starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus.

În cuvântul său de învățătură PS Ilarion a făcut referire la pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie, de la care putem să vedem o simplă vindecare a unui orb, sau putem privi mai adânc. Mântuitorul ar fi putut să-i spună orbului să vadă, însă El S-a folosit de materie – pământ și apă- după care la trimis la apa izvorului Siloamului să se spele. Ierarhul a menționat toate pericopele evanghelice citite în duminicile de la Înviere și până la Rusalii, arătând că în toate acestea ni se arată dumnezeirea Domnului Hristos. Astfel, la întrebarea „cine a greșit, el sau părinții lui?”, pentru faptul că este orb (căci atunci când suferim de o boală, aceasta poate fi cauza păcatelor noastre sau ale altora din neamul nostru până la al șaptelea neam), răspunsul a fost: „ca să se vadă minunile lui Dumnezeu” și astfel să vadă ei și noi cei din zilele noastre, că nu este numai un prooroc, un tămăduitor, ci Însuși Dumnezeu, care n-a venit să strice legea lui Moise (căci vindecarea avusese loc sâmbăta) ci să o împlinească. Deci ca o învățătură ce se desprinde din pericopa evanghelică citită astăzi, spunem cu tărie că Mântuitorul este Însuși Dumnezeu, Cel care prin această vindecare a orbului vine și continuă lucrarea lui Dumnezeu cu pământ și apă folosite la crearea protopărinților Adam și Eva, și astfel redă vederea celui ce nu vedea din naștere. În încheiere Preasfinția Sa a făcut un îndemn la credincioși pentru a avea cât mai multă credință în Dumnezeu, pe care o putem dobândi și întări prin venitul la Biserică, prin spovedanie, prin Sfânta Împărtășanie, prin bunătate, prin iertare, prin milostenie, prin toate faptele credinței, pentru a ne socoti și noi fii adevărați ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Părintele Iustin Răzvan Gârleanu a încheiat cu un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru rugăciunea făcută împreună, părintelui Episcop Ilarion Făgărășanul care a venit să liturghisească la această biserică, fiind alături de această comunitate și a menționat cu părere de rău, că părintele paroh Lică Borşan a fost nevoit să plece la o înmormântare în familia sa neputând să participe alături de credincioși și ierarh la Sfânta liturghie.

Părintele Episcop a miruit și s-au împărțit iconițe credincioșilor din partea sa.

După aceasta a urmat taina Sfântului Botez oficiată de Părintele Episcop alături de arhimandritul Atanasie Roman și pr. Iustin Răzvan, pentru un băiețel al unei familii stabilite în această localitate.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică