Liturghie arhierească la Schitul din Șinca Nouă, județul Brașov

572

În Sâmbăta din Săptămâna Luminată, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul „Duminica Tuturor Sfinților”, din comuna Șinca Nouă, județul Brașov, alături de părintele egumen, protosinghelul Matei Bilauca și un sobor de preoți. Într-o zi frumoasă de primăvară au fost prezenți săteni din comuna Șinca Nouă îmbrăcați în costume populare, cât și din împrejurimi pentru a se ruga cu ocazia noului hram al Schitului închinat Maicii Domnului, prin icoana făcătoare de minuni „Pantanasa” pictată după modelul original de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos.

În introducerea la cuvântul Său, PS Ilarion a făcut referire la arătările Mântuitorului Hristos – după Învierea Sa – Apostolilor, ucenicilor, mironosițelor femei, pentru a adeveri că a Înviat cu trupul. Astfel a menționat pe femeile mironosițe, primele care au fost prezente la mormânt duminică dis de dimineață, având în gând cum vor da ele la o parte piatra de la ușa mormântului; însă îngerul care prăvălise piatra, le-a întâmpinat și le-a spus să meargă împreună cu Apostolii în Galileea acolo unde le spusese. Primii însă au fost străjerii puși de pază care au văzut Învierea, apoi Maria Magdalena care Îl întâlnește Mântuitorul Hristos Înviat în grădina mormântului încercând Să-I cuprindă picioarele, venirea Sfinților Apostoli Ioan și Petru la mormânt care au văzut numai giulgiurile, arătarea către apostolii Luca și Cleopa pe drumul Emausului, pe malul lacului unde a mâncat împreună cu ucenicii pește și fagure de miere, intrarea la Apostoli – însă fără Toma – prin ușile încuiate, după care în săptămâna următoare și cu Sfântul Apostolul Toma de față, arătându-le Trupul Său care este după Înviere transfigurat, nemaifiind același trup care Îl avea până la moarte. În final ierarhul a făcut referire la sărbătoarea închinată Micii Domnului din Vinerea Luminată „Izvorul Tămăduirii”, care datează încă din secolul IV, și continuarea cinstirii ei prin icoana „Pantanasa” și în următoarea zi, aici, la Schitul Șinca Nouă, pentru ca prin rugăciune la dânsa, să ne putem tămădui de diferite boli. Părintele Episcop a concluzionat spunând că Învierea Domnului Hristos ne aduce viață, o altă viață, iar prin credința în Învierea Sa, prin rugăciune, iubire, dragoste față de aproapele și milostenie, și noi vom fi lângă Mântuitorul Hristos în ceruri.

A luat cuvântul apoi părintele Matei Bilauca, care s-a referit printre altele, la icoana pe care în această zi o cinstește Schitul Șinca Nouă cu multă evlavie. Cum pictarea acesteia a luat naștere în urma unei minuni, prin vindecarea unei femei bolnave de cancer la sân, vindecare adeverită de medici chiar pe patul de operație, înainte de a începe extirparea sânului. A oferit Părintelui Episcop două icoane, mulțumindu-i pentru prezența și slujirea împreună la schitul din Șinca Nouă.

A urmat apoi o slujbă de sfințire a unui clopot, care va fi montat la paraclisul construit în satul Șinca Nouă, la marginea drumului, în apropiere de biserica satului, precum și o procesiune cu icoana „Pantanasa”, (însoțită de cântări specifice Săptămânii Luminate) pe drumul forestier ce înconjoară Schitul „Duminica Tuturor Sfinților”.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică